Förkrossande majoritet enig om klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Över 97 procent av svenska forskare som arbetar med klimatfrågan anser att den globala uppvärmningen och människans påverkan är bevisad. Närmare 90 procent har också förtroende för FN:s klimatpanel IPCC och slutsatserna i IPCC:s senaste rapport. Det visar en undersökning som Sveriges Television genomfört på initiativ av Rapport och SVT:s vetenskapsredaktion.

Under det senaste halvåret har debatten kring klimatfrågan delvis förändrats. Fiaskot vid klimattoppmötet i Köpenhamn har följts av en kall vinter i Europa och USA. Klimatforskningens slutsatser och FN:s klimatpanel IPCC har ifrågasatts, i media och framför allt på Internet och bloggar drivna av s.k. klimatskeptiker.

En starkt bidragande orsak har varit uppmärksamheten kring ”Climategate?, där ett antal klimatforskares privata e-post hackats och spridits på Internet. En annan orsak har varit ett antal mindre faktafel som upptäckts i IPCC:s senaste rapport. Debattörer bland s.k. klimatskeptiker har ifrågasatt IPCC:s arbete och krävt att hela klimatforskningen och dess slutsatser omprövas.

Så vad är det som har hänt? Har forskningsläget förändrats? Råder det en allt större osäkerhet bland klimatforskarna? Sveriges Television har genomfört en omfattande undersökning bland forskare verksamma i Sverige och som aktivt bedriver forskning kring klimatförändringarna (se Så här gjordes undersökningen för mer bakgrund och det fullständiga resultatet).

Klicka här för hela resultatet

97 procent

Resultatet är slående. En förkrossande majoritet, över 97 procent av forskarna, anser det vetenskapligt bevisat att vi är inne i en period av global uppvärmning och att människlig påverkan är huvudorsaken. Ingen har heller ändrat sin slutsats under det senaste halvåret.

– Jag är inte förvånad över resultatet. Det är utan tvekan så att vi befinner oss i en period av global uppvärmning och att människan har med detta att göra. Forskningsvärlden är enig om detta och har inte ändrat sin slutsats sedan 20 år tillbaka i tiden, kommenterar Kevin Noone, en av de forskare som deltagit i undersökningen.

Också när det gäller FN:s klimatpanel IPCC och de slutsatser som dras i IPCC:s senaste rapport finns ett mycket brett stöd bland forskarna. 87 respektive 88 procent av forskarna har förtroende både IPCC som organisation och stödjer dom slutsatser som dras i den senaste rapporten. Endast 2-3 procent säger sig inte ha förtroende för IPCC eller stödjer inte dom slutsatser som dras i IPCC:s rapport. Och inte heller här har fler än ett fåtal procent ändrat åsikt sen i höstas.

Kritik ej från klimatforskare

– Den kritik som uppmärksammats har inte kommit från klimatforskarna själva. IPCC har ända sen början varit mycket transparent, både som organisation och i sitt sätt att arbeta. Bland de som arbetar med klimatforskning och som känner till hur IPCC fungerar har förtroendet för organisationen och dess sätt att arbeta inte förändrats, menar Kevin Noonee.

– Det fel som framför allt uppmärksammats i IPCC:s rapport, om Himalayas glaciärer i den andra delrapporten, handlar om två meningar i en delrapport som omfattar 960 sidor. En felaktig referens bland 8-10.000 referenser är knappast någon anledning att förkasta hela rapporten, tillägger Kevin Noone.

Om något tycks forskarna mena att bilden av klimatförändringarna både blivit tydligare och mer allvarlig. 62 procent av de tillfrågade forskarna hävdar att bilden av ”klimatförändringarna och dess konsekvenser” skärpts genom de nya forskningsrön som publicerats sedan IPCC:s senaste rapport 2007. Endast 3 procent menar att bilden ”mildrats”.

– Om forskningsläget har ändrat sig i någon riktning så tycks det idag som att klimatförändringarna går snabbare än vad vi tidigare trott. Både observationer och våra beräkningar tyder på detta, säger Kevin Noone.

”Vetenskap är inte tyckande”

Dessutom anser en stor majoritet av forskarna att media under det senaste halvåret hanterat klimatfrågan dåligt. 67 procent av de tillfrågade anser att ”climategate” och att felen i FN:s senaste klimatrapport blåsts upp. Endast 3 procent menar att media inte gett tillräckligt utrymme åt s.k. klimatskeptiker.

– Det som jag tycker har hänt är att de ytterst få som ifrågasätter slutsatserna har fått stor uppmärksamhet, jämfört med den enormt breda majoritet som står bakom klimatforskningens slutsatser. Den här förändringen har gått mycket snabbt och jag är själv inte riktigt säker på orsakerna, säger Kevin Noone.

– Ett problem är att massmedia stundtals skildrat klimatforskningen som en fråga om åsikter, när det egentligen handlar om vetenskap. Man ska ge ”båda sidor” samma utrymme, när i själva verket ena sidan representerar 97 procent av klimatforskarna och är än mer dominerande när det gäller publicerade forskningsresultat. Resultatet blir galet. Vetenskap handlar inte om tyckande, menar Kevin Noone.

Opinionen viktig för klimatavtal

Samtidigt väcker undersökningen nya frågor: Om klimatforskarnas beskrivning av massmedia stämmer ? varför har media gett så stort utrymme åt klimatskeptikerna det senaste halvåret? Och vilka blir konsekvenserna av detta?

Just nu pågår försöken att väcka liv i de havererade internationella klimatförhandlingarna. Forskningen visar, med så stor tydlighet som det är möjligt att vi är inne i en period av global uppvärmning samt att människan spelar en avgörande roll. Men samtidigt pekar ändå opinionsundersökningar i Storbritannien och USA på att folk i allmänhet blivit mer tveksamma till den globala uppvärmningen och människans påverkan. Ska makthavarna kunna enas om ett nytt klimatavtal krävs sannolikt inte bara forskningsresultat utan även ett starkt opinionstryck.

Vetenskapsredaktionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.