Förlamad man går igen

Uppdaterad
Publicerad

En polsk man som blivit förlamad efter flera knivhugg i ryggen, kan efter revolutionerande behandling ta stapplande steg igen.

Det går inte snabbt, benen darrar lite, men polske 40-åringen Darek Fidyka kan ta några stapplande steg igen.

För fyra år sen blev han knivhuggen flera gånger i ryggen. Han blev förlamad och läkarna sa att han aldrig skulle kunna gå igen.

– När du bara kan känna halva din kropp är du hjälplös. Men när det börjar komma tillbaka, känns det som om du föds igen, säger Darek Fidyka.

Självgenererande celler

Det forskarna gjort, är att använda specialdesignade luktsinneceller, och sedan plantera in dem i ryggraden. De cellerna stimulerar nervfibrerna att förnya sig själva.

– Vad vi gjort är att etablera en ny princip, att nervfibrer kan växa tillbaka och återställa funktioner, säger Geoffrey Raisman, professor vid University College London.

Hjälp för ”hopplösa fall”

Det är den här revolutionerande behandlingen, utförd av polska läkare och brittiska forskare, som nu hjälper Darek tillbaka till ett mer rörligt liv. Förhoppningen är att det här experimentet ska kunna upprepas och sedan vetenskapligt fastställas att det fungerar på fler så kallade ”hopplösa fall”. Och alltså kunna hjälpa fler förlamade tillbaka till ett liv ingen trodde var fysiskt möjligt.

– För mig är det här mer imponerande än att en människa gick på månen, säger Geoffrey Raisman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.