Förstagångsmödrar som mår dåligt efter förlossningen behöver fångas upp tidigt, anser forskare. Foto: Hasse Holmberg/TT

Förlossningsdepression riskerar att upprepas

Uppdaterad
Publicerad

Mödrar som drabbas av förlossningsdepression löper högre risk att bli deprimerade igen vid kommande födslar. Även en lindrig depression ökar risken stort för att få det igen, visar en ny studie.

Fem till femton procent av alla nyblivna mödrar drabbas av förlossningsdepression. För många innebär det inte bara att de mår dåligt utan att de också kan ha svårt att knyta an till sitt nyfödda barn. Nu visar en studie att även en kortare period av förlossningsdepression ökar risken markant för att få det igen.

Behov av tidig hjälp

– Det finns en tydlig signal till klinikerna att vi måste bli bättre på fånga upp de kvinnor som mått dåligt efter förlossning, säger Alkistis Skalkidou, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.

Det är ett forskarlag från Danmark och USA som samlat in data från nära en halv miljon förstföderskor som fått sitt första barn mellan 1996 och 2013 i Danmark. De ville undersöka sannolikheten att förstagångsmödrar utan tidigare depression drabbas av förlossningsdepression och hur denna i sin tur påverkar risken att drabbas av depression vid kommande födslar.

Hög återfallsrisk

Forskarna valde att titta på förstagångsmödrar som drabbats av lindrig respektive svår förlossningsdepression. Det visade sig att även de som haft en lindrigare form av depression löpte mycket högre risk att drabbas av depression igen vid nästa förlossning. Risken ökade 27 gånger jämfört med de som inte haft det vid sin första förlossning.

Och för mödrar som haft en svår förlossningsdepression ökade risken att drabbas igen ännu mer vid kommande förlossning. För dessa var den förhöjda risken 46 gånger jämfört med de som inte drabbats tidigare.

– Det visar att bara en kort episod av förlossningsdepression kan vara väldigt allvarlig och få konsekvenser på lång sikt. Resultaten är tydliga och kan förhoppningsvis vägleda läkarna hur de bäst kan hjälpa de här kvinnorna, säger Marie-Louise Hee Rasmussen, en av forskarna bakom studien.  

Inte alltid sömnbrist

Alkistis Skalkidou, som forskar om riskfaktorer för förlossningsdepression, anser att sjukvården behöver bli bättre på att brett undersöka, screena, kvinnor för depression efter deras förlossningar. För att verkligen förbättra situationen behöver det förebyggande arbetet redan under graviditeten prioriteras, säger hon.

– Vi behöver lyfta skulden från kvinnor som mår dåligt i samband med förlossningen. Om man mår dåligt beror det inte alltid på trötthet och sömnbrist. Om vi kan ge mammor rätt stöd och information och lägger mer vikt vid att hitta tidiga symtom, då skulle vi kunna förebygga många fall, säger Alkistis Skalkidou.

Förlossningsdepression

5–15 procent av alla nyblivna mödrar drabbas av förlossningsdepression.

Vanliga symtom är ihållande nedstämdhet, skuldkänslor och stark oro eller ångest. Vissa får tankar om att skada sitt barn.

Symtomen kan komma tidigt eller flera månader efter förlossningen.

Det är inte ovanligt att nyblivna mödrar blir nedstämda några dagar, så kallad baby blues, oftast går det över inom två veckor.

I de flesta landsting undersöker BVC moderns sinnesstämning 6–8 veckor efter förlossningen.

Källor: 1177.se, Alkistis Skalkidou, professor vid Uppsala Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.