Världens hittills äldsta människa Emma Morano blev 117 år. Hon avled i april i år.

Forskare: Människan kan bli äldre än man trott

Uppdaterad
Publicerad

Var går egentligen gränsen för hur gammal en människa maximalt kan bli? Om detta träter vetenskapen.

– Om ingenting ändrar sig är det väl troligt att vi under de nästa 25 åren ser en människa som lever i 119 år, säger Chalmersforskaren Holger Rootzén.

I höstas satte ett par amerikanska forskare i tidskriften Nature gränsen vid 115 år. I senaste numret av samma tidning får de mothugg av flera olika forskarlag som anser att detta är för lågt räknat, rapporterar Vetenskapsradion.

– De har inte riktigt förstått att om man tittar på ett rekord så beror rekordet på hur många gånger man försöker, säger Holger Rootzén, professor i matematisk statistik som forskar vid Chalmers och Göteborgs universitet.

LÄS MER: Sista 1800-talsfödda människan död

Ju fler personer som över 110 år under en viss tidsperiod, desto mer ökar sannolikheten för att maxåldern blir högre, säger Rootzén. Internationell statistik visar att en liten ökning av åldrandet är rimlig.

– Om ingenting ändrar sig är det väl troligt att vi under de nästa 25 åren ser en människa som lever i 119 år, men väldigt otroligt att vi ser någon som lever över 128 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.