• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: TT

Forskare: Svenskars saltintag lagom

Publicerad

Livsmedelsverkets rekommendation att minska saltintaget till hälften saknar vetenskapligt stöd. Det anser en av forskarna bakom en stor internationell studie.

– Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Forskarna har mätt saltintaget hos 100.000 personer från 18 länder under nästan fyra år och resultaten presenteras i New England Journal of Medicine.

Kraftigt minskat saltintag kan vara fara

De personer som hade lägst risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom hade ett saltintag på 7-13,8 gram per dag. Vilket ligger ganska nära genomsnittssvenskens 10-12 gram.

– Förut har man sagt ”ju lägre saltintag desto bättre”. Det tycks dock finnas en fara i att minska saltintaget för mycket, säger Rosengren till Dagens Medicin.

Hon ställer sig dock bakom Livsmedelsverkets varning om att mycket av det salt vi får i oss är dolt i exempelvis bröd och färdigmat. Rådet att äta mycket frukt och grönsaker får också stöd i studien, eftersom det kaliumsalt som de innehåller tycks kunna balansera ett högre saltintag.

Intressant enligt Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har endast som hastigast hunnit ta del av studien. Därför är det oklart om den eventuellt kommer att påverka rådande rekommendation om sex gram salt om dagen.

– Vi finner den mycket intressant och kommer att titta närmare på den. Men våra råd bygger på sammanvägd forskning som i dag visar att för mycket salt är ohälsosamt, säger Anette Jansson, dietist vid Livsmedelsverket.

Enligt henne lider 27 procent av svenskarna av högt blodtryck, delvis på grund av ett för högt saltintag.

– En stor del av den svenska befolkningen bör vara oroliga över att de får i sig för mycket salt, säger hon.

Om Livsmedelsverkets saltråd kan få negativa effekter, snarare än positiva, är för tidigt att säga.

Salt i produkter

– Än så länge har vi inte sett någon studie som visar att för lite salt kan vara en riskfaktor, säger hon.

Dessutom anser hon att det är mycket svårt att få i sig mindre än sju gram salt om dagen.

– Traditionell svensk mat som bröd, ost, charkprodukter, restaurang och färdigmat innehåller mycket salt. Vilket gör att man lätt får i sig mer än rekommenderat, säger hon.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets råd om salt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer