• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Forskare varnar: Havsnivån kan stiga med två meter till år 2100

Publicerad

Havsnivåerna kan komma att stiga mer än vad man tidigare räknat med. I en ny studie publicerad i tidskriften PNAS flaggar en grupp forskare för att havsnivån kan stiga med över två meter fram till år 2100.

Att förutspå hur mycket havsnivåerna kommer att stiga är dock svårt och det handlar om att flera faktorer ska samverka för att studiens värsta scenario ska bli verklighet.

Det handlar bland annat om hur nivån av koldioxidutsläpp kommer att utvecklas och vad detta kommer att innebära för uppvärmningen på jorden.

Studien bygger på observationer från Grönland och Antarktis, där enorma ismassor smälter i takt med att haven blir varmare. 

FN:s klimatpanel IPCC gjorde 2013 en liknande uppskattning och kom då fram till att det var troligt att havsnivåerna skulle öka med en meter fram till år 2100, något forskarna i den nya studien menar var en allt för konservativ bedömning.

Enligt forskarna kommer havsnivån att stiga mellan 62 centimeter och 238 centimeter fram till år 2100 om den globala uppvärmningen når 5 grader under samma period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer