Foto: TT

Forskare varnar: Solkräm skyddar inte mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Tro inte att solkräm gör att du kan vara ute i solen längre, varnar erfarna cancerforskare. – Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom, säger Håkan Olsson, professor på Lunds universitet.

Länge har inställningen i Sverige varit att ”så länge du smörjer in dig kan du vara ute länge i solen”. Även om dessa riktlinjer börjar försvinna så har den här devisen spätts på av myndigheter och opinionsbildare.

Det menar forskarna Håkan Olsson, professor och avdelningschef för enheten för cancerepidemiologi på Lunds Universitet och Pelle Lindqvist, docent, universitetslektor, kvinnokliniken, Karolinska Institutet.

Solar mest i Europa

SVT Nyheter har tidigare berättat att antalet fall av aggressiv hudcancer ökar med fem procent varje år – men att svenskarna ändå är bland de som solar mest i Europa.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Håkan Olsson och Pelle Lindqivst om orsakerna och vad de menar är felaktiga råd kring solkräm.

– Sedan 80-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson till SVT Nyheter.

Lagom är bäst

Bästa skyddet mot solen är kläder eller hatt, berättar Håkan Olsson. Däremot är det viktigt att inte stänga inne sig helt och hållet. Lagom mycket sol är helt enkelt bäst.

– Ja, precis. Det är viktigt att vara ute i solen. Man skapar pigment och får D-vitamin mycket effektivare än om man tar det som en tablett. De som solar sig får vinsterna. Mindre blodproppar, mindre diabetes, mindre hjärt- och kärlsjukdomar.

Ta lunchkaffet i solen

Men vad är då lagom solande? Mycket kortare tid än man kanske kan tro.

– En halvtimme mitt på dagen på sommaren, säger Håkan Olsson.

Att ta lunchkaffet i solen på sommaren är lagom för svenska förhållanden, menar Håkan Olsson och Pelle Lindqvist. Då solar man varje dag, det blir inte för lång tid och man är ute mitt på dagen.

Resten av året ska man vara ute så mycket som möjligt.

Fakta: Riskfaktorer för hudmelanom

Om någon i släkten drabbats av hudcancer ökar det risken för att du ska få det.

Om du har många födelsemärken eller leverfläckar har du också en ökad risk.

Att vara man och över 65 år innebär en förhöjd risk.

Om du har solat solarium före 35 års ålder.

Om du har bränt dig ofta, eller bränt dig mycket som barn.

Om du har lätt att bli röd istället för brun.

Om du har ljus hud eller ljust hår.

Var uppmärksam om en ny prick eller fläck tillkommer, eller en gammal fläck förändras. Låt en läkare kontrollera prickar som avviker eller inte slutar växa.

Vänta inte med att boka läkartid om du upptäckt en misstänkt hudcancer. Tiden kan vara avgörande.

Källa: Nätverket mot cancer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.