Forskarnas datorprogram dömer bland Eurovisionlåtarna

Uppdaterad
Publicerad

Loreens ”Euphoria” är mer hitlåt än alla bidrag i årets Eurovision. Men 2013 års Eurovision vinns av ett visst östeuropeiskt land, enligt datoranalysen.

Det finns en matematisk formel som visar vilka låtar som gör succé som hitlåtar. Det tror forskare vid University of Bristol i Storbritannien.

Tusentals låtar analyserade

De har låtit en dator med programvara för artificiell intelligens analysera tusentals låtar från topplistor de senaste 50 åren. Datorn har bedömt låtarna utifrån 23 olika kriterier, bland annat vilket tempo låten håller, hur mycket tryck det är i bas och diskant och utifrån graden av ”harmonisk enkelhet”.

Eurovision Song Contest 2013

– Målet har varit att ställa upp en matematisk ekvation som visar vad som skiljer en hitlåt från de låtar som hamnar i botten på topplistorna, säger Tijl de Bie, den holländske forskaren som ledde forskargruppen.

Ungerns bidrag mest hitlåt

Exakt vad som gäller för att en hitlåt ska lyckas idag har forskarna sammanställt i form av en särskild datorprogramvara, som alltså kan testa låtar utifrån nutidens krav på hitlåtar.

SVT:s Vetenskapens värld har låtit alla årets 39 bidrag till Eurovision Song Contest analyseras av datorprogrammet, och resultatet pekar ut Ungerns bidrag som det med bäst potential att bli en hit.

Delad tredjeplats för Sverige

Näst flest poäng som hitlåt får San Marinos bidrag till Eurovision. Tredjeplatsen delas av Sveriges och Islands bidrag, om man får tro datorprogrammet – som dock inte bedömer vare sig framförande, kläder eller annat som står utanför själva musiken.

– Det här är ingen värdering, utan en slags mätare på vilka låtar som går hem vid en viss tid, säger Tilj de Bie.

Delad sistaplats i antalet poäng för årets Eurovision-låtar får Norge, Azerbajdzjan, Österrike och Schweiz.

Låga poäng för Waterloo, skyhöga för Euphoria

Datorprogrammet visar också att Abba-låten Waterloo gör riktigt dåligt ifrån sig om den testas utifrån dagens krav på en hitlåt. ”Det är ingen överraskning att Waterloo får låga poäng utifrån dagens kriterier, för vem tror att Waterloo skulle kunna bli en hit om den släpptes idag?” säger Tilj de Bie.

Däremot blir det skyhöga poäng när vi låter datorprogrammet analysera Loreens låt Euphoria. Den får högre poäng av datorprogrammet än något av årets bidrag i Eurovision-finalen.

För att komma fram till vad som är kriterierna för en lyckad hitlåt har Bristol-forskarna låtit datorn analysera hitlåtar på topplistor ända sedan 1960-talet, för att se vad som varit viktigt under ålika årtionden för att låtar ska göra succé. Och kriterierna har onekligen förändrats en hel del.

Det som avgör om en låt blir en verklig hitlåt nu i år är enligt forskarnas analys bland annat att den ska vara lätt att dansa till, och framför allt att den har bra tryck i både bas och diskant – det som kallas loudness. Att hitlåtar skulle kunna dansas till blev viktigt först i och med discoeran i slutet av 70-talet, medan kravet på kraftigt tryck i bas och diskant är något som vuxit fram framför allt de senaste fem åren.

Mer om forskning kring hitlåtar och varför vissa låtar sätter sig på hjärnan – se Vetenskapens värld i SVT2 20.00, nu ikväll den 13 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet