Forskarnas dröm om en hållbar kärnkraft

Publicerad

Samtidigt som Fukushima-olyckan håller på att grusa förhoppningarna om en renässans för kärnkraften idag drömmer forskarna om en framtida, säkrare och hållbarare kärnkraft. Sverige satsar redan hundratals forskningsmiljoner på det som kallas fjärde generationen kärnkraft. Och nu pågår regeringssamtal om en ännu större satsning: En framtida svensk testreaktor Electra.

Meningen är att den fjärde generationens så kallade snabba reaktorer ska lösa kärnkraftens mest kontroversiella problem vid sidan om olycksriskerna: Avfallet.

Ända sen atomålderns början har kärnkraftens avfall staplats på hög. Totalt handlar det i världen om 100 000-tals ton. Sverige är ett av få länder med en utarbetad plan för att slutförvara sitt högaktiva kärnavfall. Runt år 2020 ska det börja sänkas ner 500 meter i urberget utanför Forsmark är det meningen.

Från 100 000 till 500 år
Men idén om ett slutförvar som måste vara i 100 000-tals år är alltjämt mycket kontroversiell. Forskarnas vision med fjärde generationens kärnkraft är istället att göra evighetsförvaret onödigt. Dagens avfall ska bli bränsle för framtidens snabba reaktorer – och tiden för ett slutförvar minskas till 500 år.

Än så länge handlar fjärde generationens kärnkraft om forskning och testreaktorer. Forskarnas vision är att den skall kunna kommersialiseras runt 2030.

Priset för den nya typen av kärnkraft kommer i slutänden bli betydligt högre än för dagens. Redan idag håller priset för nybyggda reaktorer på att göra kärnkraften alltför dyr – inte minst på grund av hårdare och mer kostsamma säkerhetskrav.

Frågan är om vi i slutänden är beredda att ta riskerna och betala priset för att göra kärnkraften både hållbar och säker.

Jens Ergon
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer