Forskning: så påverkar sömnen vårt minne

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har nu upptäckt vilka mekanismer det är i hjärnan som påverkar vårt minne och förmåga att lära sig nytt.

Ett forskarlag i Kina och USA har genom avancerade mikroskop kunnat se hur nya kopplingar mellan olika hjärnceller – synapser – bildas om man sover ordentligt. Studien som publicerats i tidskriften Science visar att inte ens intensiv övning kan kompensera sömnbrist.

Det är sedan länge känt att god sömn inte bara påverkar ens välbefinnande utan också spelar in viktig roll när det gäller inlärning och minne.

Kopplingar i hjärnan

I studien användes möss som fick lära sig en helt ny färdighet – att gå på toppen av roterande pinnar. Därefter studerade de mössen hjärnaktivitet när de antingen sov eller utsattes för sömnbrist. De som fick sova skapade en anmärkningsvärd mängd mer kontakter mellan neuroner, de lärde sig helt enkelt mer. Genom att störa mössen i specifika faser av sömnen kunde de se hur viktig djup sömn var för minnesbildning.

Under den här fasen av sömnen ”repriserade” hjärnan aktiviteten från tidigare under dagen.

– Att se att sömn skapar nya kontakter mellan neuroner var tidigare okänt, det säger professor Wen-Biao Gan, från New York University till BBC.

– Studien visar att det är viktigt att de här kontakterna bildas och att när man sover är inte hjärnan still, den repeterar och det verkar viktigt för att kontakterna ska bli till.

Sömn slår övning

Forskargruppens studie är en av många som pekar på vikten av sömn. Så sent som förra året upptäcktes en annan viktig funktion som sker under sömn. Då rensas hjärnan från toxiner som bildas och samlas under en dags vaken aktivitet.

Andra tester har visat på hur viktigt det är med sömn jämfört med träning. I ett experiment med möss fick några göra övningar i en timme och sen sova. Andra möss fick göra samma övningar i tre timmar men fick sömnen störd. Skillnaden var stor – mössen som fick sova var klart bättre och deras hjärnor bildade fler kopplingar.

– Det här påverkar studenter. Ska man minnas något under en lång tid måste hjärnan få möjlighet att bilda dessa kopplingar, säger professor Gan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.