Minimånen Kerberos på nära håll. Foto: NASA.gov

Första bilden på Kerberos – en av Plutos minimånar

Uppdaterad
Publicerad

Nasas rymdsond New Horizons har fotat en av Plutos månar, och det verkar som om denna minimala himlakropp har varit med om en krock.

Bilden som New Horizons skickat från vårt solsystemsallra yttersta utkant visar att minimånen Kerberos består av tvåsammanfogade sfärer, vilket forskarna tror från början var två iskroppar som fastnat i varandra efter att de kolliderat.

Den större sfären är runtåtta kilometer i diameter och den lilla är cirka fem kilometer, såKerberos är ungefär lika stor som Plutos andra minimåne Styx.

Förvåning på Nasa

Forskarna på Nasa förvånas över att Kerberos är så ljus, eftersom det annarsär vanligt att himlakroppar mörknar med tiden på grund av kemiskaförändringar orsakade av solljus och kosmisk strålning. Mätningarvisar att Kerberos och Styx reflekterar bort runt 50 procent avallt ljus, vilket är ett tecken på att de har en väldigt ren yta.

Kerberos cirklar ungefär 60 000 kilometer runt Pluto och är en avdvärgplanetens fem månar. Den lilla månen befinner sig nästan femmiljarder kilometer från oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.