Foto: Hasse Holmberg/ TT Bild

Förvirrade fåglar speglar katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfåglar ruvar på plastflaskor, ejderungar kan inte dyka och blir enkla byten för rovfåglar. Forskarna tror att orsaken till förvirringen är tiaminbrist – något som kan ge hjärnskador och hotar överlevnaden också för lax och troligen även andra djur.

– Det är den största naturkatastrofen som vi har varit i närheten av, det slår ut reproduktionen och beteendet hos flera olika djurarter, säger Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet.

Han arbetar med ett forskningsprojekt som i år planerar att presentera två vetenskapliga artiklar om hur brist på tiamin påverkar olika djurklasser.

Ruvar underligt

I Hanöbukten i Blekinge har forskarna studerat havsfåglar och sett att de har stor brist på just tiamin, vitamin B1. Förvirring, minnesproblem, skador på hjärnan och försämrad fortplantning är konsekvenserna för fåglarna som exempelvis lägger ägg i fel bon och tar in underliga föremål, som de häckar på i boet med de övriga äggen:

– Vi har till och med sett en gråtrut som plockat in en hagelpatron, avskjuten visserligen, och lagt i sitt bo, berättar Torsten Mörner vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), statsveterinär och docent i vilda djurs sjukdomar.

SVA deltar i forskningsstudien med Stockholms universitet och har i flera år följt situationen för sjöfåglar i Blekinge. Bland annat ejdern är riktigt illa ute – forskarna tror att tiaminbrist även bidrar till att ejderungarna inte överlever utan tas av truten. Ejderungar, som brukar kunna dyka för att undkomma rovfåglar, kan nu inte det.

Ejder på E 22

– Sedan hade vi ett annat spektakulärt fall med en ejderhane som gick omkring på E 22 i Blekinge, han visste inte riktigt var han var och gick runt på vägen. Vi undersökte fågeln och såg att han hade kraftig brist på tiamin. Vi kan på ganska goda grunder säga att kraftig tiaminbrist ger förvirring och orienteringsproblem, säger Torsten Mörner.

Fågeln hade hjärnskador som kan hänga ihop med förvirringen. Forskarna kommer att hålla utkik efter fler förvirrade ejdrar och undersöka dem.

Redan på 1970-talet upptäcktes tiaminbrist hos lax och havsöring. Lennart Balk säger att det finns data som pekar på att flera däggdjur också har utvecklat den här vitaminbristen.

Fel i ekosystemet

Den stora frågan är nu vad orsaken är.

– Vi tror att det är något fel i ekosystemet som gör att tiamin inte produceras, omsätts eller tas upp som det ska. Fåglarna får det annars via sitt foder, säger Torsten Mörner.

Forskarna analyserar nu farliga ämnen som människor sprider, samt organiska föreningar som vi släpper ut, vars konsekvenser i naturen är okända.

– Det är mycket som talar för att tiaminbristen beror på människors påverkan på miljön, säger Lennart Balk.

Runt 75 procent av alla svenska fågelarter verkar kunna vara drabbade av tiaminbrist.

I forskarnas studier av gråtrut, ejder och stare har det visat sig att alla tre arterna är kraftigt drabbade av tiaminbrist. Ytterligare ett tiotal fågelarter har gåtts igenom biokemiskt och visat sig också ha tiaminbrist.

Stargazing – fåglarna stirrar i skyn med bakåtböjt huvud – är ett tecken på den här vitaminbristen. Beteendet kommer sig av kraftiga neurologiska störningar som gör att djuren böjer nacken kraftigt bakåt.

Den mystiska älgdöden har också kopplats till brist på tiamin, forskarna fortsätter att undersöka sambandet där.

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt och Stockholms universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.