Svante Axelsson nationell samordnare Fossilfritt Sverige visar glappet mellan industrins behov av skogsbiobränsle och det man beräknar finns hållbart tillgängligt år 2045. Foto: Mats Jonstam/Tobba Johansson

Industrin backar kring biobränsle från skogen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk industri har i en ny kalkyl kraftigt minskat hur mycket biobränsle de räknar med att kunna plocka ur skogen för att nå klimatmålen år 2045. Det visar en ny rapport från Fossilfritt Sverige som lämnas till regeringen idag.

Ett 20-tal industribranscher har gått med i regeringens projekt Fossilfritt Sverige för att nolla klimatutsläppen till år 2045. En viktig lösning är att bensin och diesel ska ersättas med biobränslen från skogrester och jordbruk.

– Skogen är ju en nyckelspelare när Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Utan skogen fixar vi inte detta, säger Svante Axelsson som är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

Klimatkrisen

Skogsbränslet räcker inte till alla

Industrins tidigare beräkning 2018 hade intecknat skogen långt över trädtopparna. När alla branschers önskelista summerades blev det 178 terawattimmar skogsbiobränsle. Enligt den nya rapporten finns det bara 139 terawattimmar år 2045 som kan tas ut hållbart.

Nu har kalkylen bantats med en femtedel. Fossilfritt Sveriges nya rapport pekar ut flera branscher som inte kan använda så mycket bioenergi från skogen som de tänkt år 2045.

Elbilar och spillvärme del av lösningen

Alla bilar och lastbilar måste gå på el framöver, först då räcker svenskt skogsbränsle till fartyg och flyg. Fjärrvärmeverken får minska sin användning av flis och ersätta med bergvärme och spillvärme från datahallar och fabriker och sågverken och massafabrikerna behöver effektivisera så de använder mindre skogsrester i sina processer.

– Då har vi en hållbar lösning för Sveriges klimatmål, anser Svante Axelsson.

RÄTTELSE 2021-09-22 kl 15.20. I en tidigare version framstod som att värmeverken helt måste upphöra med flis.

Rapporten kräver fortsatta stora kalhyggen

Fossilfritt Sveriges kalkyl bygger på att skogsbruket fortsätter som nu med stora kalhyggen som ger billiga råvaror till massaindustri och biobränslen. Något som möter kritik från forskare.

– Fossilfritt Sverige har utgått från att vi ska ha samma klimatineffektiva skogsbruk som vi har idag. Det är bara att se på EU:s nya klimatlag där de säger att den största klimatnyttan med skogen det är att vi ska öka skogsförrådet. Det är enkel matematik, då blir det blir mindre kvar till både pappersmassa och till biobränslen, säger Thomas Hahn som är forskare i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre.

Mer om biobränslen från skogen i programmet Slaget om skogen – trä till allt på svtplay från 26/9.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet