Foto: TT

Barnvaccinering mot influensa framgångsrikt i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinering av barn mot influensa i Storbritannien har visat på mycket positiva resultat och myndigheterna räknar med att rädda runt 2.000 människoliv i år. Men trots att man vet att barn lätt smittar andra och att föräldrars ”vabbande” kostar stora summor är frågan inte aktuell i Sverige.

Med en enkel nässpray erbjuds alla brittiska barn mellan två och sex år skydd mot årets influensa. Projektet startades för några år sedan och utvärderingarna har visat på goda resultat.

I testområdena har färre barn behövt sjukhusvård och biverkningarna har varit få. Den brittiska sjukvårdsmyndigheten, National Health Service, är så nöjda att målet är att vaccinera alla upp till 17 år på sikt.

– Vi vill att alla barn ska bli vaccinerade för sin egen skull för influensan kan vara otäck. De flesta har sett små barn som snorar överallt och vill gosa och vara nära andra. Och det är så man sprider influensa. Det är väldigt lätt att sprida det till äldre och sjuka. Så vi vill att barnen vaccineras för att skydda dem med, säger Sally Davies vid National Health Service till the Guardian.

2.000 människoliv kan räddas

Enligt brittiska myndigheter kommer vaccinationen att rädda runt 2.000 människoliv och spara in 11.000 inläggningar på sjukhus i år. Myndigheterna räknar med att det även leder till att färre föräldrar insjuknar. Därmed kan fler jobba och bidra till ekonomin.

Enligt en hälsoekonomisk beräkning som gjorts på uppdrag av den engelska folkhälsomyndigheten är vaccineringen väl värd pengarna.

Inte aktuellt i Sverige

Även i Sverige kostar det samhället stora summor när många insjuknar i influensa eller tvingas vara hemma för vård av sjukt barn. Men ändå är vaccinering inte aktuell här.

– Det är mycket dyrt. Det krävs två doser för varje barn och det ska in i ett redan pressat barnavårdsarbete. Det här är inte prioriterat i större delen av världen. Britterna är de som gått igång på detta, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemiologi och utvärdering vid Folkhälsomyndigheten.

Andra vaccinationer prioriteras

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som förbereder och föreslår för regeringen vilka vaccinationer som alla bör omfattas av. Tillsammans med olika grupper till exempel Svensk barnläkarförening gör man en prioriteringsordning.

Just nu går både vaccination för rotavirus och HPV-vaccin för pojkar före en bred influensavaccinering av barn.

– Vi behöver veta mer om hur stor skyddseffekten är på hela samhället vid en influensavaccinering av barn. Britterna har uppföljningsprogram för detta, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.