Foto: SVT

Tyskt vaccin tros ha gett narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha varit olika sätt att framställa ett och samma vaccin, influensavaccinet Pandemrix, som orsakade narkolepsi, plötsliga sömnattacker hos främst tonåringar.

Influensavaccin mot pandemin 2009, H1N1, också kallad svininfluensa, togs fram dels i Tyskland, dels i Kanada.

De såldes under olika namn, Pandemrix respektive Arepandrix. Amerikanska forskare noterade att det fanns flera fall av narkolepsi i länder, exempelvis Sverige, där Pandemrix användes än i Kanada där Arepandrix såldes.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Trots att receptet är detsamma ledde det i vissa fall till en så kallad autoimmunreaktion som angrep de sömnreglerande hjärncellerna. Hypotesen att narkolepsi beror på en autoimmunreaktion understöds också av svensk forskning, rapporterar Vetenskapsradion.

Teorin är att delar av vaccinet, troligen delar av virus, liknar något kroppseget.

– Det innebär att den är riktad mot det kroppsegna och i det här fallet de nervceller som finns i hjärnan, säger professor Tomas Olsson vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet