Gener från neandertalare kan göra människor svårt sjuka i covid-19. Foto: Foto: TT/Frank Franklin II.

Gener från neandertalare gör vissa svårt sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Gener som gör människor svårt sjuka i covid-19 kan vara nedärvda från neandertalare. Två svenska forskare har upptäckt att människor med neandertalsgenen har tre gånger så stor risk att bli allvarligt sjuka.

– Neandertalarna dog ut för runt 40 000 år sedan men de påverkar fortfarande våra liv. Nu på ett väldigt dramatiskt och tragiskt sätt i den här pandemin, säger Svante Pääbo, chef för Max Planck-institutets avdelning för evolutionär antropologi. 

Hans analys av gener som kopplas till svåra symptom fann likheter med dna från en neandertalare i Kroatien som levde för ungefär 50 000 år sedan. 

Svante Pääbo publicerade sina resultat tillsammans med Hugo Zeberg från Karolinska Institutet i Nature denna vecka.  

Gener som orsakar svår covid-19 

I somras upptäckte forskare ett samband mellan allvarliga covid-19 symptom och ett genområde på kromosom tre. Det är den största genetiska förklaringen till att vissa personer blivit svårt sjuka.  

Nu visar Svante Pääbo och Hugo Zeberg alltså en stark koppling till neandertalare. 

– För sådana här genetiska kopplingar är den här ovanligt stark. Man har 60 till 70 procent högre risk att bli allvarligt sjuk när man smittas av viruset om man har en kopia av den här genen. Har man fått den både från mamma och pappa har man tre gånger högre risk att bli allvarligt sjuk, säger Svante Pääbo. 

En av sex européer har genen 

I Bangladesh bär 65 procent på minst en kopia av genvarianten. I Europa är det ungefär en av sex som har den. 

– Den är så vanlig. Det är mycket troligt att den har haft något positivt inflytande i det förgångna någon gång. Och det är naturligtvis lockande att spekulera om dess effekt på andra infektionssjukdomar eftersom vi vet att den har en negativ effekt på coronavirus, säger Svante Pääbo. 

Neandertalmänniskan

Neandertalmänniskan levde till för ungefär 40 000 år sedan. De levde i Europa och dog ut strax efter att den moderna människan flyttade dit. Flera studier visar att dagens moderna människor har en del neandertal-dna i sin arvsmassa. Källa: ne.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.