• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

En pojke leker i ett rum för barn med autism. Foto: Diarmuid Greene

Gener spelar stor roll vid autism

Att ärftlighet spelar roll när det gäller autismdiagnos är välkänt. Nu kommer ytterligare en ny studie som visar att generna spelar ännu större roll än miljö.

Forskarna har analyserat data från en grupp svenska barn födda mellan 1982 och 2006. Barnen följdes upp för autism fram till och med slutet av år 2009. 

I studien, som publiceras i tidskriften Jama, ingår omkring 3,5 miljon syskonpar. Det rör sig om tvillingar, helsyskon och halvsyskon. Av dessa var det 14.516 individer som hade en autismdiagnos. 

Grov uppskattning

Efter att forskarna testat olika beräkningsmodeller pekar deras resultat på att gener spelar en avgörande roll. Forskarna kopplar 83 procent av fallen med autismdiagnos till genetiska orsaker, medan resten förknippas med miljöfaktorer.

Det rör sig om en grov uppskattning, som inte säger särskilt mycket om individens risk att få en autismdiagnos.

”Närmare sanningen”

Forskarna bakom det här arbetet presenterade en studie 2014 där ärftligheten uppskattades till endast 50 procent.

Den här senaste studien ligger mer i linje med tidigare studier där ärftligheten har uppskattats till 80-90 procent. Men det finns också studier som värderar den till 38 procent. 

– Nu när vi har upprepat den här studien så får vi en högre skattning som vi tror ligger närmare sanningen, säger Sven Sandin, professor i statistik med koppling till Karolinska Institutet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York.

Enligt honom beror skillnaden i resultaten på att forskarna i den här senaste studien har identifierat fler syskon där båda är autistiska.

Internationellt projekt

Nu fortsätter arbetet med att kartlägga hur risken för ärftlighet ser ut i olika länder. Sven Sandin deltar i ett internationellt forskningsprojekt där bland annat Sverige, Finland, Israel och USA ingår. Resultaten kommer att presenteras någon gång under nästa år.

– Då kommer vi att kunna visa hur ärftligheten ser ut för flera länder parallellt. Det ger oss möjlighet att ge en mer precis skattning, säger Sven Sandin.

FAKTA Autismspektrumtillstånd

Visa

Autism är en störning i hjärnans funktion med symptom som uppstår tidigt i livet, oftast före tre års ålder. Barn med autism har problem med sociala instinkter och interaktion, kommunikation, föreställningsförmåga och beteende. Aspergers syndrom är ett tillstånd som liknar autism. 

Källa: Gillbergcentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer