Se när Tyquine Golden får se sitt dna-test som visar att han inte bara har västafrikanska rötter. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Genforskare: Våldtäkter mot slavar syns i amerikaners dna

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals amerikaner har gjort ett dna-test för att få veta mer om sina rötter. Forskare har använt provsvar och menar att amerikaners dna bär spår av landets mörka historia när det gäller våldtäkter mot kvinnliga slavar.

Forskare har använt sig av dna som skickats in till en av alla de tjänster som erbjuder människor att ta reda på mer om sina rötter. Dna från över 50 000 amerikaner har analyserats.  

Forskningen visar att afroamerikaner i USA i snitt har 70 procent av sina gener från förfäder som tillfångatogs i Afrika och skeppades som slavar mellan 1500-1800-talet. Under dessa år tvingades uppskattningsvis 12,5 miljoner människor till slaveri.

Kvinnor har gett större avtryck

Trots att de flesta slavarna på skeppen var män, runt 60 procent, så har de kvinnliga förfädernas gener gett dubbelt så stort avtryck i ättlingarnas arvsmassa. Det beror enligt forskarna bland annat på att vita slavägare ofta våldtog kvinnliga slavar.  

I Vetenskapens värld får afroamerikanen Tyquine Golden möjlighet att göra ett dna-test för att ta reda på mer om sina rötter.  

– Jag vill inte undvika sanningen, hur hemsk den än kan vara, säger han.  

Tyquine Goldens testresultat visar att han till 80 procent härstammar från Västafrika och till 20 procent från Irland och Storbritannien. Men han är alltså enligt forskarna långt ifrån ensam om att ha dna som visar spår från Europa.  

Vill du veta mer om vad vårt DNA kan avslöja? Se hela Vetenskapens värld måndagen den 5 april klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.