En satellitbild visar hur isberget lossnat från Ronne shelfis i Weddelhavet i östra Antarktis. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-1

Gigantiskt isberg bildat utanför Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt isberg har lossnat från Antarktis kant och flutit ut i Weddellhavet, uppger den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Isberget är större än Mallorca och har fått namnet A-76. Ytan är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer.

A-76 är därmed för närvarande världens största isberg.

Klimatkrisen

Isberg döps traditionellt med först en bokstav som står för det område i Antarktis där det lossnade, och sedan en siffra för vilket isberg i ordningen det är som lossnar. Om isberget sedan delas får delarna en varsin bokstav på slutet.

Att is lossnar längs med ismassorna i Antarktis skärgård är naturligt, men forskare tror att det kan öka med klimatförändringar.

– I stort är vi inne i en period med varmare klimat och det påverkar isarna, säger Martin Jakobsson, professor i geofysik på Stockholms universitet.

Ingen höjd havsnivå

Men havsnivån höjs inte när den här typen av is lossnar, kalvar.

– Ett flytande isberg som här har bara en liten betydelse för havsnivåhöjningen. Det är när det flödar ut av isen som ligger på land som det blir en påverkan. 

Det största isberg som man känner till är isberget B-15 som lossnade i mars år 2000. Det hade en yta på 11 000 kvadratkilometer.

B-15 har brutits upp men delar vad det finns kvar i vattnet kring Antarktis än idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet