Goda dagar stör ej magar

Uppdaterad
Publicerad

Julöl till julmaten? Ny forskning visar att lite alkohol till maten inte innebär ökad risk för matsmältningsproblem. Men det saktar ner förbränningen.

Julen närmar sig. Och med den några extrakilon runt magen för många av oss. Vi stoppar i oss godsaker av alla dess slag och avnjuter de gärna tillsammans med alkohol. Ny studie visar att alkohol till maten inte innebär ökad risk för matsmältningsbesvär.

Starkvinsglögg till pepparkakorna. Snaps till sillen. Öl till maten och varför inte en likör till efterrätten? Den stundande högtiden innebär en ökad mat- och dryckeskonsumtion för de flesta. Ingen ko på isen enligt forskarna, men för dig som vill gå ner i vikt kan det vara värt att notera att alkoholen saktar ner kaloriförbränningen från maten du stoppar i dig.

För att undersöka vilka effekter alkohol har på matsmältningen, har schweiziska forskare jämfört personer som antingen fick dricka vin eller svart te till en kaloririk ostfondue. Efter maten blev de bjudna på endera körsbärslikör eller vanligt vatten.

Inte fler gaser

Förenligt med tidigare forskningsstudier fann man att matsmältningsprocessen gick mycket mer långsamt hos de med alkohol i blodet än de övriga. Men, resultatet visade också att alkoholen inte bidrog till någon ökad risk för matsmältningsbesvär såsom rapningar, halsbränna eller gaser.

Så njut, bara njut

Forskarna bakom studien passar på att tilldela ett lugnande löfte att ta med in i julfirandet.

– Friska läsare bör försäkras om att de kan fortsätta att njuta av god mat med valfri dryck utan onödig oro för matsmältningsbekymmer.

Observera att alkohol aldrig är bra i stora mängder. Studien utfördes under kontrollerade former med ett glas vin och ett glas körsbärslikör till varje testperson.

Annelie Larsson

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.