Inom hemelektroniken kom det stora genombrottet för AI när Google under året släppte sin högtalare/assistent Home som pratar svenska. Foto: Eric Risberg/TT

Svensktalande assistent blev genombrottet för AI

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tillskyndarna är AI en teknik som kommer att revolutionera det flesta samhällsområden, medan kritikerna menar att AI aldrig fullt ut kan ersätta mänsklig kreativitet.

2018 fortsatte trenden inom hemelektronik med uppdateringar och smärre förbättringar snarare än nya innovationer. Det gäller inte minst mobilerna där priserna för de senaste flaggskeppen från Apple och Samsung nått väldigt höga nivåer.

Men det har öppnat för en skarpare konkurrens från främst kinesiska tillverkare som Oneplus och Xiaomi som också lanserat toppmodeller men för helt andra priser.

Det hetaste teknikordet under 2018 var utan konkurrens AI (artificiell intelligens). Enligt tillskyndarna är det en teknik som kommer att revolutionera det flesta samhällsområden, medan kritikerna menar att AI aldrig fullt ut kan ersätta mänsklig kreativitet.

Käfta emot

Inom hemelektroniken kom det stora genombrottet för AI när Google under året släppte sin högtalare/assistent Home som pratar svenska.

Den kan styra det mesta i det smarta hemmet som lampor, tv:n och förstås spela musik. Poängen med AI är tekniken är självlärande och assistenten ska bli bättre ju mer den lär sig.

Ericssons årliga trendspaning för konsumentteknik som presenterades i december hade fokus på den här typen av virtuella assistenter som även finns i mobiler. En majoritet av de tillfrågade som använt tekniken tror att den inom tre år kommer att förstå mänskliga känslolägen och ännu fler tror att assistenterna kommer att kunna käfta emot som vi gör runt köksbordet.

Om den framtiden är ljus eller mörk måste var och en svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.