Nobelpristagaren Syukuro Manabe konstruerade den allra första klimatmodellen som kombinerade solinstrålning, luftmassornas rörelser och vattnets kretslopp. Foto: pixabay

Analys: ”Grattis världen för att det finns forskare som Manabe”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är ovanligt träffsäkert att Nobelpriset i fysik går till klimatforskare just i år, anser Ulrika Engström som är vetenskapsreporter på SVT.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

Den allra senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, som publicerades i augusti i år, var den mest allvarliga någonsin då den för första gången slog fast att det är hundra procent säkert att människan påverkar klimatet. 

Första stycket i ”Summary for policymakers” säger att: ”Det är ett otvetydigt faktum att uppvärmningen av atmosfären beror på mänsklig påverkan.”

Klimatkrisen

År 2013 värderade man det tilll 95 procent säkert att människan påverkar klimatet.

Men samtidigt slog rapporten fast det som vi redan visste – och det var få detaljer som överraskade.

Fyra mil hög pelare

Den snabba förändringen av världens klimat har konsekvenser för allt levande. Och att vi idag vet det och i viss grad förstår det allvarliga läge vi befinner oss i beror på forskning som årets Nobelpristagare i fysik, Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann, var med att grunda.

Syukuro Manabe konstruerade den allra första klimatmodellen i form av en tänkt pelare som pekade 40 kilometer upp i luften och där han tog in variabler som inkommande solstrålning och utgående värmestrålning från jorden, luftmassornas rörelser samt vattnets kretslopp. Modellen visade att syre och kväve hade liten inverkan på temperaturen men att däremot koldioxid hade stor påverkan. Resultatet publicerade han i en nu berömd artikel i Journal of the Atmospheric Sciences från 1967.

Välplanerat pris

Och det finns en direkt länk mellan Manabes första klimatmodell-artikel som förutspår koldioxidens påverkan på klimatet till den allra senaste rapporten från IPCC där man nu konstaterar att det råder större säkerhet runt den så kallade klimatkänsligheten jämfört med tidigare. För varje fördubbling av koldioxid i atmosfären så ökar den globala medel-temperaturen med 2,5 till 4 grader. Värdet samlar sig runt 3 grader.

Så att Nobelpriset just i år går till den nyss fyllda 90-åringen Syukuro Manabe var ovanligt välplanerat av Kungliga Vetenskapsakademien som utser Nobelpristagarna i fysik.

Syukuro Manabe och Klaus Hasselman delar priset med den teoretiska fysikern och italienaren Giorigio Parisi.

Grattis Italien och världen

Så det är bara att konstatera att år 2021 var året då Italien vann Eurovision, fotbolls EM och kammande hem ett Nobelpris. Grattis Italien! Och grattis världens befolkning att det finns forskare som Syukuro Manabe som visar att mänskligheten måste sluta släppa ut växthusgaser.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet