Möt pristagaren Johan Pettersson och de grönhåriga skåningarna i Vetenskapens värld på måndag 20:00 i SVT2. Foto: Scanpix och Richard Lindström

Grönt hår gav alternativt ”Nobelpris”

Uppdaterad
Publicerad

En av årets pristagare till det alternativa Nobelpriset, Ig Nobel, är en svensk. Miljöingenjören Johan Pettersson på Trelleborgs kommun får priset för sin upptäckt om varför invånarna i den lilla skånska byn Anderslöv fick grönt hår av sitt kranvatten.

Ig Nobel, eller det alternativa Nobelpriset, hyllar forskning som först får en att skratta, och sen att tänka till. Även udda upptäckter och märkliga studier som annars skulle passera obemärkt förbi borde få sina fem minuter av berömmelse, menar Ig Nobel-juryn.

Därför delar de ut Ig Nobel-priset en gång om året och precis som för Nobelpriset är mottagarna hemliga in i det sista. På natten till fredag, svensk tid, tillkännagavs årets pristagare vid en högtidlig ceremoni vid det anrika universitetet Harvard i Boston, USA, där sex riktiga nobelpristagare agerade prisutdelare .

Svensk pristagare

En av pristagarna var alltså miljöinspektören Johan Pettersson, en helt vanligt tjänsteman på Trelleborgs kommun. Han får priset för sin undersökning av det grönfärgade hår som invånarna i den skånska byn Anderslöv började drabbas av förra hösten.

– Det var en tidigare svensk pristagare som ringde och berättade för mig. Det var oerhört omtumlande och han fick ringa en gång till för att det skulle fastna.

”Priset passar pappa”

Men Johans familj var inte lika överraskad.

– Mina barn säger att det bara är pappa som kan få ett sånt här pris. De tycker väl att jag är lite nördig.

Boven i dramat: kopparrör

Förklaringen till hårfärgningen som Johan hittade låg i de rör som finns i de nybyggda husen i det bostadsområde där problemen har varit som störst. Det är helt enkelt kopparen i rören som har hamnat i vattnet och färgat byinvånarnas hår grönt när de har duschat.

Men Johan testade ändå vattnet noggrant, både det varma och det kalla, det som legat still i rören länge och det som var nyspolat.

– Främst ville jag se att det inte fanns några skadliga effekter av vattnet.

Inte farligt

Någon fara för hälsan fanns som tur var inte, men Johan fann att problemen var som störst när varmvattnet hade legat länge i husens kopparrör, till exempel över natten. En upptäckt som nu alltså har tagit honom ända till Harvard-universitetet för prisutdelning.

Och redan innan ceremonin visste Johan hur han skulle ta emot priset.

– Jag tänkte att jag skulle spexa till det lite genom att färga mitt skägg grönt. För man får ta det för vad det är, en rolig grej.

Hår-problemen går att lösa

Men hur står det då till i Anderslöv idag? Carina Hansson var en av de drabbade och hon färgade sitt grönskimrande blonda hår mörkt för att få bort problemet.

– Jag vet inte om jag vågar färga tillbaka det nu. Då kanske det kommer tillbaka, säger hon.

Men enligt Johan Petterssons noggrant vetenskapligt utförda rapport finns det en lösning:

Spola ordentligt i kranen, innan du sätter igång att duscha.

Se Johans tal

På prisceremonin på Harvarduniversitetet passade Johan Pettersson på att spexa till det lite. Johan dyker upp vid 1:45:40 i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.