Peter Zygmunt, professor i neurofarmakologi och smärta vid Lunds universitet var intresserad av ”kroppens egna chilipeppar” i slutet av 1990-talet och inledde då ett samarbete med en av årets pristagare. Foto: Lunds universitet, Pixabay

Han forskade med Nobelpristagaren i sju år

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har väntat många år på att få höra det här, säger Peter Zygmunt. Vi har pratat med forskaren från Lund som arbetat med Nobelpristagaren.

– Det har varit på tapeten många år, men till slut så! 

Det säger Peter Zygmunt, professor i neurofarmakologi och smärta vid Lunds universitet.  

1998 kontaktade Peter Zygmunt den blivande Nobelpristagaren David Julius för första gången med anledning av hans koncept att mäta “kroppens egen chilipeppar”, gener som får oss att känna kyla och hetta.  

Deras gemensamma bedrifter la en del av grunden till upptäckten av de TRP-jonkanaler som idag tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin. 

– Han var den enda som hade kompetens att direkt mäta TRPV1-aktivitet, så jag ringde och frågade om han ville arbeta ihop. Tillsammans publicerade vi bland annat ett arbete med de första kroppsegna substanserna som aktiverar receptorn TRPV1. Totalt har vi fem publikationer i området mellan år 1998 och 2005, säger Peter Zygmunt. 

Tillsammans hittade de bland annat en “vitlöks- och senapsreceptor” som är en närbesläktad jonkanal till den kapsaicin-receptor (TRPV1) som står i centrum för årets Nobelpris.

En revolution för läkemedel

Peter Zygmunt är inte förvånad över att Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas David Julius och Ardem Patapoutian. Upptäckterna har varit och kommer att vara revolutionerande för framtidens läkemedelsterapi. 

– De har dissekerat vårt smärtsystem för att se hur det är uppbyggt och snabbt öppnat upp för nya metoder att bota långvarig smärta. Den här upptäckten är grundläggande för att förstå hur levande individer förhåller sig till vår externa miljö, men även till miljön inuti vår kropp, säger Peter Zygmunt. 

Användningsområdena är många. En framtida förhoppning är att Nobelpristagarnas upptäckt kan hjälpa framtagningen av molekyler som kan blockera och aktivera smärtreceptorer i vår kropp.  

– Läkemedel som vi har är för gamla. De är dåliga för levern och beroendeframkallande. Genom att istället angripa TRP-kanaler som reglerar smärta i vår kropp så går det förhoppningsvis att undvika.

Själv har Peter Zygmunt börjat att intressera sig för andra sjukdomstillstånd som diabetes och vårt immunförsvar där TRP-kanaler är av stort intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.