Biosensorn kräver bara 970 nanowatt för att fungera, vilket är en miljon gånger mindre energi än vad en smarttelefon använder vid ett samtal. Foto: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

Här är alkoholmätaren som opereras in i din kropp

Uppdaterad
Publicerad

Den här mikrosensorn är mindre än ett nålsöga och kan injiceras in under din hud för att mäta dina alkoholnivåer.

Att mäta mängden alkohol i blodet görs oftast via blodprov eller med en alkoholmätare som man blåser i. Men nu har forskare från University of California skapat en så kallad biosensor som kan implanteras under huden och mäta hur full en person är.

Magnus Ingelman-Sundberg, professor i molekylär toxikologi vid Karolinska institutet, har tagit del av studien. Han menar att biosensorn kan vara bra för de som behöver hålla närmare koll på sitt alkoholintag.

– Det här kan vara som en våg för den som bantar. Ett bra instrument för den som du vill bearbeta sina alkoholproblem, säger han.

Injiceras under huden

En biosensor är ett verktyg som mäter olika kemiska ämnen i kroppen, i detta fall alkohol, och till skillnad från de vanliga sätten att mäta alkoholmängd kan den här biosensorn mäta helt på egen hand. Den behöver alltså inte analysera dina andetag eller utvinna blod för att mäta hur full du är.

Än så länge har biosensorn enbart testats utanför kroppen, men tanken är att den ska implanteras under huden i den så kallade vävnadsvätska som omger kroppens celler. Detta genom att den injiceras via en spruta.

Skapar elektriska signaler

Biosensorn är täckt i ett särskilt enzym, alkoholoxidas, som samverkar med alkohol och tillsammans skapar de två ämnena elektriska signaler.

Dessa signaler skickas sedan vidare till en trådlös apparat, exempelvis en smartwatch och via dessa signaler mäts alkoholnivå i kroppen.

– Det är en säker metod att mäta alkoholnivåer på, men den kanske kan reagera på andra ämnen än alkohol också, som exempelvis teer och andra icke-alkoholhaltiga drycker. Det måste man testa genom att sätta in sensorn i en människa, säger Magnus Ingelman-Sundberg.

Ska hjälpa beroende

Syftet med en implanterad alkoholmätare är enligt forskarna att hjälpa personer som har alkoholproblem och som vill hålla extra koll på sitt intag. Nästa steg i biosensorns utveckling är att testa den på levande djur, men längre fram är tanken att den ska kunna användas av människor.

– Jag tycker det här en bra teknik att gå vidare med, även om den kanske inte behöver användas av de som dricker vanligt. Men som sagt, för den som behöver mer hjälp med alkohol kan det här vara en bra apparat.

Studien publicerades under konferensen 2018 IEEE Custom Integrated Circuits Conference i San Diego.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.