Att flyga över flera tidszoner leder ofta till att man hamnar ur sin dygnsrytm – så kallad jetlag. Foto: TT

Forskarnas nya knep: Använd blinkande ljus för att bli av med jetlag

Publicerad

Amerikanska forskare säger att man nu är på väg att hitta en effektiv metod för att hjälpa så kallat jetlaggade personer att hitta tillbaka till en normal dygnsrytm. Vid Stanforduniversitetet i Kalifornien man har med framgång genomfört tester med att rikta blinkande lampor mot jetlag-drabbade när de sover.

Efter en långflygning över flera tidszoner är det inte ovanligt att drabbas av skev dygnsrytm ett par dagar efter landning – så kallad jetlag. Det här är ett tillstånd som man skulle kunna bli av med snabbare, enligt en grupp forskare vid Stanforduniversitetet.

Totalt 39 frivilliga har ingått i testet där de blivit exponerade för korta ljusblinkningar mot ansiktet när de sov. En enda timmas ljusblinkande terapi räcker för en två timmars omställning av kroppens biologiska klocka.

”Nytt sätt att anpassa sig”

– Detta kan bli ett nytt sätt att anpassa sig mycket snabbare till tidsskillnader jämfört med andra metoder som används i dag, säger Jamie Zeitzer, professor i psykiatri och beteendevetenskap, som arbetat med studien.

För att bli av med jetlag är det i dag inte ovanligt att använda en mer traditionell metod som går ut på att man som drabbad riktar ett ihållande starkt ljus mot ansiktet.

Men att sova under ett stroboskop, som ger ifrån sig blinkningar på två millisekunder var tionde sekund, hjälper hjärnan att återställa sig snabbare.

När ljusstrålarna tar sig genom ögonlocken på den sovande personen så talar det om för hjärnan att ställa in kroppens inre biologiska klocka, tror forskarna.

Resultaten presenterades tidigare i veckan i Journal of Clinical Investigation, och nu arbetar Zeitzer tillsammans med sina kollegor på Stanford med att ta fram teknik som skulle kunna göra den ljusblinkande terapin mer tillgänglig.

Brittisk kollega imponerad

Zeitzer applåderas redan av forskare från andra sidan Atlanten. Att man kan nå framsteg och presentera en effektiv behandling inom det här området är jättebra, anser Stuart Peirson, expert på neurovetenskap vid engelska Oxforduniversitetet.

– Även läkemedel kan användas för att flytta klockan, men ljus är lättillgängligt och vad våra kroppar har utvecklats för att svara på, säger Peirson till BBC, och fortsätter:

– Jag är förvånad över att de fick en sådan dramatisk effekt. Men tanken bakom detta är verkligen baserad på vanlig biologi.

På Stanforduniversitetet konstaterar även forskaren Jamie Zeitzer att det handlar om biologi – men väljer att kalla metoden för en slags biologisk hackning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.