I en debattartikel i tidskriften Nature varnar klimatforskare för att flera känsliga ekosystem och klimatsystem närmar sig oåterkalleliga brytpunkter Foto: Adobe Stock

Här är hela listan på de kritiska tröskelpunkterna för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Flera känsliga ekosystem och klimatsystem närmar sig oåterkalleliga brytpunkter, så kallade “tipping points”. Forskarna har identifierat nio stycken som är aktiva redan idag. Här är hela listan:

1. Den arktiska havsisen smälter  

Uppvärmningen av Arktis sker dubbelt så snabbt som det globala medelvärdet. Om vi får en medeltemperatur på 2 grader över förindustriell tid är det 10-35 procent chans att vi också får isfria somrar på Arktis i framtiden.  

2. Grönlandsisen smälter 

Grönlandsisen skulle kunna nå en “tipping point” redan vid 1.5 graders uppvärmning. När höjden på istäcket minskar kommer det tina ännu snabbare.  

3. Världens stora barrskogar brinner och drabbas av sjukdomar 

Uppvärmningen sker snabbare på norra halvklotet och de så kallade boreala skogarna på norra halvklotet blir allt mer känsliga. Skogsbränderna ökar och på sikt skulle skogarna kunna gå från en koldioxidsänka till en koldioxidläcka.   

4. Permafrosten  

Permafrosten, det vill säga när marktemperaturen inte når upp över noll grader på minst två år, har börjat tina. I den frysta jorden ligger mängder av den potenta växthusgasen metan nedfruset. Metan är ungefär 30 gånger värre för växthuseffekten än koldioxid.  

5. De Atlantiska strömmarna saktar ner  

Att Grönlandsisen och Arktis smälter snabbare ökar i sin tur inflödet av sötvatten i Atlanten.  

Det kan vara en av anledningarna till att de Nordatlantiska strömmarna, inklusive Golfströmmen, redan har minskat med 15 procent sedan mitten av 1900-talet.  

6. Regnskogarna i Amazonas  

Avskogning och klimatförändringar har gjort Amazonas mer känsligt. Uppskattningar visar att regnskogens brytpunkt kan uppstå redan vid 20 procent förlorad skog. Sedan 1970 har Amazonas utbredning minskat med 17 procent.  

7. Varmvattenkorallerna dör

Hälften av alla koraller i det Stora barriärrevet har redan försvunnit. Om jordens medeltemperatur ökar med 2 grader kan så mycket som 99% av korallerna försvinna. Korallerna dör på grund av varmare vatten, försurning och föroreningar.  

8. Instabilitet i västantarktiska inlandsisen 

En modell visar att en del av Amundsenhavet där is, hav och berggrund möts, redan håller på att förändras. Om en sådan viktig punkt kollapsar kan det leda till en dominoeffekt som påverkar hela västra Antarktis.  

Enligt författarna till artikeln krävs det fortfarande mer forskning och mätdata inom det här området för att täcka kunskapsgapen. 

9. Delar av Östantarktis instabila 

Ny data visar att en del av Östantarktis kan ha liknande problem. Om isen vid området som kallas Wilkes Land kollapsade skulle det kunna leda till 3-4 meters havsnivåhöjning under en period på mer än hundra år. 

Artikeln “Climate tipping points – too risky to bet against” är publicerad i Nature.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.