Här ser du en stor arbetsmyra av arten Colobopsis explodens. Den ovanliga huvudformen används till att täppa till tunnelmynningar i boet. Foto: Heinz Wiesbauer

Här är myran som skyddar sin koloni genom att explodera

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara skunken som skrämmer iväg fiender med en mindre trevlig dusch. Det finns nämligen ett helt släkte med myror som gör nästan samma sak – skillnaden är bara att de istället exploderar och dessvärre dör som följd. Men vad gör man inte för att skydda sina vänner?

Uppe bland trädkronorna i Sydöstra Asiens regnskogar bor myror som är kända för sitt unika försvarsbeteende – de exploderar.

Men även om dessa exploderande myror har varit kända länge, har forskare inte gett sig på att reda ut hur många arter som har detta beteende och ifall de borde räknas som ett eget släkte.

Nu har ett internationellt forskarteam tagit sig an detta och kategoriserat femton arter av exploderande myror. Dessutom har de på köpet hittat en potentiellt helt ny art som har fått det passande namnet Colobopsis explodens.

Explosivt mottagande

Mattias Forshage, entomolog vid Naturhistoriska riksmuseet, har läst studien och tycker att den nya artbeskrivningen är oklanderlig – troligen rör det sig om en helt ny myrart, förklarar han i ett mejl.

”Det är kul att se att de bisarra, exploderande myrorna nu alltså är i fokus,” skriver han. 

När dessa C. explodens-myror känner sig hotade får de så kraftiga muskelspasmer att bakkroppen spricker och myran dör. Explosionen frigör en klibbig och giftig vätska som är till för att döda eller få en fiende att backa undan. Alltså offrar myran sitt eget liv för att försvara sina fränder.

Ny modell

Den nya myran har dessutom fått rollen som modell för liknande arter eftersom den är extra benägen att offra sig själv när den känner sig hotad. Detta innebär att nästa gång forskarna hittar en myra som exploderar ska de utgå från C. explodens-myran för att artbestämma den.

”Den här studien är bara början, det finns säkert fler arter av exploderande myror som nu kommer att kunna identifieras, berättar Mattias Forshage.

Festliga djur

Men att myrorna exploderar är inte det enda esset de har i rockärmen. De stora arbetarmyrorna har ovanligt stora huvuden som tydligen används som dörrproppar i boets tunnlar.

 ”De här myrorna är onekligen festliga djur,” avslutar han.

Referens: ZooKeys, DOI: 10.3897/zookeys.751.22661

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.