– Vi mäter höjden precis när smältperioden tar slut, säger professor Ninis Rosqvist Foto: Thomas Hallstan, SVT

Tronskifte på Kebnekaise: Här är Sveriges högsta punkt – just nu

Uppdaterad
Publicerad

Att Sveriges högsta berg heter Kebnekaise är väl känt, men vilken av fjällets två toppar som är resligast har varit oklart. Orsaken är att glaciären som utgör den ena toppen successivt krympt. Men nu är tronskiftet ett faktum.

I dagarna har det slagits fast med närmast exakt precision: Sveriges högsta punkt är Kebnekaises Nordtopp med sina 2096.8 meter över havet. Den istäckta Sydtoppen, som tidigare innehaft titeln, är just nu ”bara” 2095.6 meter, det vill sägar 1.2 meter lägre.  Åtminstone någon månad till.

Ändras under vintern

– Vi mäter höjden precis när smältperioden tar slut. Sedan kommer snön och Sydtoppen kommer att gå om igen, säger geografiprofessor Ninis Rosqvist som befinner sig på Tarfala forskningsstation.

Klimatkrisen
– Vi mäter höjden precis när smältperioden tar slut, säger professor Ninis Rosqvist Foto: Thomas Hallstan, SVT

Kebnekaises sydtopp består av fast berg upp till 2060 meter, all höjd därutöver utgörs av glaciäris. Den som gick i skolan på 1970- och 80-talen fick lära sig att Sveriges högsta berg var 2111 meter högt, men det var då det. Sedan dess har istäcket på sydtoppen alltså blivit drygt 15 meter tunnare.

Redan förra året kom nyheten om att Sydtoppen förlorat sin rekordstatus, men det visade sig i efterhand vara falskt alarm.

– Precisionen vid en av mätningarna i fjol var inte tillräckligt hög, så det resultatet är för osäkert. Men i år kan vi med två centimeters noggrannhet säga hur mycket sydtoppen tappat och slå fast att nordtoppen är 1.2 meter högre, säger Ninis Rosqvist.

Snöfall räcker inte

Varje vinter får snötäcket sydtoppen att höjas med åtskilliga meter. Inte minst förra vintern var ovanligt snörik, men det räckte alltså inte för att väga upp avsmältningen på somrarna.

– Det är främst svala somrar som gör att glaciärer kan växa till, inte snörika vintrar. Ett par heta somrar i rad äter hårt på en så pass liten glaciär som denna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet