Se vattenforskaren visa hur de stora vattensparande växthusen i Nederländerna fungerar. Foto: SVT/Vetenskapens värld: H2O – Nyckeln till civilisationen

Se de vattensnåla odlingarna: ”Vet precis hur mycket vatten varje planta behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Växthus där temperatur, ljus och bevattning noggrant kontrolleras för att skapa optimala förutsättningar. Så odlar man vattensnålt i Nederländerna.

En stor del av världens jordbruk bevattnas med hjälp av underjordiska reservoarer av grundvatten, så kallade akviferer. Men mer än hälften av jordens största akviferer är överutnyttjade och riskerar att helt tömmas.  

I Nederländerna har många jordbruk lyckats minska sitt vattenberoende med 90 procent. En del av lösningen är växthus. där allt är klimatkontrollerat 

– Vi vet precis hur mycket vatten varje planta behöver, säger vattenforskaren Arjen Hoekstra, som nu är avliden men medverkar i dokumentären Vetenskapens värld: H2O – Nyckeln till civilisationen.

Återanvänder vatten

Växthuset håller kvar vatten som avdunstar och återanvänder det.  

– 99 procent av det vatten som en planta suger upp från jorden avdunstar. Bara en procent används för att bygga plantan, säger Arjen Hoekstra. 

Vill du veta mer om den hotande vattenbristen? Se Vetenskapens värld: H20 - Nyckeln till civilisationen på SVT Play eller måndagen 18 januari klockan 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.