Se universums historia berättad på två minuter. Foto: Julia Wallius

Se: hela universums historia på två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Med sin nya bok tar historikern David Christian sig an hela universums förflutna. Han menar att bara genom att se helheten kan vi förstå världen idag och vad som väntar mänskligheten i framtiden.

Hur berättar man den längsta historien i världen? Precis som alla andra, menar David Christian. Man börjar från början. 

– Berättelser är ett kraftfullt verktyg för att organisera och hålla ihop information, men det är sällan vi försöker sätta ihop allt på det här sättet. Det kan verka som en enda stor röra. Men i början av universum så var allt faktiskt väldigt enkelt – så jag börjar där, säger David Christian. 

13,8 miljarder år 

Den amerikanske historikern vill sätta människans plats på jorden i ett större sammanhang. För det är bara genom att se hela historien som vi kan börja förstå människans plats på jorden idag, anser han. 

– Sätter man in det i ett större sammanhang är det lätt att se hur fort till exempel klimatet värms upp idag, som följd av utsläppen av växthusgaser. Men det är lätt att missa om man inte ser till helheten, säger David Christian. 

Big History 

I sin nya bok gör han en genomgång av det tvärvetenskapliga ämnet “Big History”, som David Christian var först i världen med att undervisa i vid slutet av 80-talet. I dag är det flera skolor runtom i världen som tar sig an ämnet, på både universitets- och gymnasienivå, och ämnet förespråkas av bland annat Bill Gates. 

Men finns det då inte en risk att man tappar viktiga historiska detaljer när man tar ett så stort grepp? Inte enligt David Christian, som menar att detta sätt att se på historien inte ska ersätta den undervisning som redan finns. Snarare vill han att “Big History” ska fungera som ett komplement till den existerande undervisningsformen.

– Om vi föreställer oss utbildning som ett landskap, där varje lärare är en specialiserad guide inom ett ämne, så leder läraren runt sina elever i just sitt kvarter. Men vid något tillfälle måste man gå till toppen av berget – bara här kan man se hur landskapet verkligen hänger ihop, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.