Foto: The Optical Society/Johan Jarnestad / The Royal Academy of Sciences

Hennes första artikel gav henne Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Det var den allra första artikeln som Donna Strickland skrev efter att ha blivit doktorand som var så viktig och banbrytande att den nu belönas med ett Nobelpris. Artikeln handlade om en typ av supersnabb laser.

– Det är inte väldigt vanligt att man blir tilldelad Nobelpriset baserad på sin första artikel men det händer faktiskt, senast var nog 2011 med Adam Riess, säger Olga Botner, ordförande för Nobelkommittén i fysik.

Artikeln kom ut 1985 och var en del av hennes doktorsavhandling som hon skrev på Rochester University i USA. Då var hon 26 år och skrev den tillsammans med sin handledare, amerikanen Gérard Mourou. De två delar nu på fysikpriset tillsammans med amerikanen Arthur Ashkin.

Nobelpriset 2018

– Artikeln är stor inom vetenskapen för den har öppnat upp nya områden. Den har öppnat för att man kan ha system som man kan använda för ögonoperation med laser, säger Olga Botner. 

Laserfantasten

Donna Strickland säger själv att hon är en laserfantast. Hon är född ett år innan lasern först demonstrerades 1960. Drygt 20 år senare skulle hon bli en av pionjärerna som hjälpte till att utveckla tekniken.

– Min pappa tog med mig till en vetenskapsmässa när jag var fem år gammal och sa till mig att lasern är framtiden, jag föddes nästan samtidigt som lasern, berättar Donna Strickland i en intervju med organisationen Optical Society 2016.

I en intervju med lokaltidningen The Record 2010 pratar Donna Strickland om vikten av att locka unga till vetenskaplig forskning. Hon vill ta bort den negativa synen som unga har på fysik och istället lyfta upp hur kul det är. 

– Det bästa på dagen är när jag får leka med mina lasrar. Jag har sysslat med det här länge nu och tycker fortfarande att det är roligt, sa Donna Strickland till The Record. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet