Foto: TT/Torbjörn Johansson

Himlaljus leder tomten rätt

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskaps redaktionen att göra dig lite klokare. Idag: en mångalen jul.

Julklappar, maten, stressen och granen. Alla dessa förberedelser och traditioner som gör julen till vad den är. I alla fall den jul vi firar på vår jord. Men glöm inte att lyfta blicken i alla fall någon gång under julhelgen och för några minuter beskåda det som händer utanför för vår egen planet.

För i år kommer nämligen jultomten och hans renar inte behöva slå på helljusen på sin färd över jorden för att dela ut sina klappar. Åtminstone inte när han besöker de barn som väntar på sina julklappar på juldagen. Månen kommer då, för första gången på 38 år, att lysas upp av solen och visa sig i sin fulla prakt. Skulle vädret förhindra att vi ser fullmånen så får vi en ny chans, det hävdar Nasa. Men vi får vänta några år, inte förrän år 2034 kommer vi kunna fira juldagen med en fullmåne på himlen. 

Vetenskapens Jul

Dessutom, om du skulle råka befinna dig i Storbritannien på julafton så har du möjlighet att beskåda ännu ett fenomen i skyn. Då passerar nämligen internationella rymdstationen, ISS, över landet.

Att lyfta blicken från allt stök och bök kan alltså vara bra, inte bara för att stressa ner, utan även för att det får oss att minnas att vi bara är en del av ett stort universum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet