Hormoner kan få bort fetma

Lägg på dig mer brunt fett, så försvinner det förhatliga vita.

Fettet som vi samlar på kroppen är en energireserv, som ska användas då föda fattas. Det är vitt, som på julskinkan, men det finns ett annat sorts fett också, det bruna. Det bruna fettet förbränner det vita, och ger energi och värme.

Mer brunt fett om man bor kallt
Det behövs ett hormon, orexin, för att det bruna fettet ska bildas. Tidigare har man trott att det bruna fettet bara fanns hos spädbarn, och senare upptäckte man att människor i kalla miljöer hade mer brunt fett än de som levde i varma eller uppvärmda miljöer. Orexinet, och bildandet av brunt fett hjälper till att hålla upp värmen och energin.

Men det fett som byggs runt kroppen använder vi inte ? vi rör oss för lite, och äter för mycket. Energiekvationen stämmer inte.
Nu har man visat att om det dessutom fattas hormonet orexin i kroppen, så blir situationen ännu skevare. Inget brunt fett tillverkas då, och förbränningen av det vita minskar ännu mer.

Hormonbrist ledde till fetma
Medicinforskare från Florida använde sig av genförändrade möss för att undersöka hormonets roll. Mössen saknade helt och hållet orexin-produktion i hjärnan, och de blev fetare än sina normala kamrater, trots att de faktiskt åt mindre än de. Försöksmössen producerade inte heller kroppsvärme i samma utsträckning. Inte ens i sin tidiga utveckling producerade de brunt fett.

Man visade också att ett tillskott av orexin, både till mössen i olika åldrar och till stamceller, åstadkom en produktion av brunt fett.

Tillskott av orexin tar hand om fettet
Nu anser forskarna att det är dags att undersöka orexinets effekter på överviktiga människor. Icke-fungerande bantningskurer kan bero på att hormonet inte tillverkas i tillräcklig mängd ? det behöver inte vara dålig karaktär som skapar fetma.
Ett tillskott av orexin kan också vara en tänkbar terapi för att hålla övervikten borta – ät vad du vill, det bruna fettet tar hand om överskottet!

Hormonet orexin vet man har effekt inte bara på tillverkning av det bruna fettet, utan påverkar också vakenhet. Orexinterapi hos överviktiga skulle kunna påverka sömnmönstret. Om preparatet tillförs på morgonen bör det dock inte vara någon fara, säger forskarna i artikeln.

En speciell tillämpning gäller patienter med sömnsjuka, eller narkolepsi. Man vet att sömnsjukepatienter har en tendens att lägga på hullet, oavsett matvanor och vakenhetsgrad ? de är aktiva under en kortare tid på dygnet. Om orexin också kan påverka de sömnsjukas vakenhet har inte rapporterats.

Ann-Louise Martin
SVT Vetenskap

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer