HPV-virus – vad är det?

Uppdaterad
Publicerad

HPV-virus är ett mycket vanligt virus som för det mesta är ofarligt, men som också kan leda till olika former av cancer.

Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och finns i över 100 varianter. Några av dem kan ge vårtor på händer och fötter, andra ger vårtor i underlivet och då kallas det kondylom.

Vårtorna läker oftast ut av sig själva. Annars kan de tas bort med hjälp av krämer eller frysas eller skäras bort.

SVT granskar HPV-vaccinet

De flesta varianter av HPV är ofarliga – men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer.

Hur många drabbas?

Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15.000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Hur smittar HPV och vad händer när viruset tar sig in i kroppen?

HPV-viruset är mycket smittsamt och sprids via kontakt mellan hud och slemhinnor – till exempel vid sex. Man behöver inte ha synliga vårtor för att smitta någon med hpv.

De flesta HPV-typer är alltså ofarliga, men vissa virus kan påverka hur kroppens celler växer och delar sig. I värsta fall börjar cellerna växa okontrollerat och kan då bilda tumörer, alltså cancer.

Det är dock viktigt att komma ihåg att cellförändringar i sig inte är cancer, utan förstadier som går att behandla och därigenom hindra cancerns utveckling.

Hur skyddar jag mig?

Att använda kondom räcker tyvärr inte eftersom viruset fortfarande kan spridas via hud och slemhinnor. Men kondom är ändå bättre än inget skydd alls.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Från och med 2012 vaccineras svenska flickor mellan 10 och 12 år mot de två farligaste typerna av HPV, som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

Ett av vaccinerna skyddar också mot kondylom.

Även vuxna kvinnor kan vaccinera sig

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

I dag kallas alla svenska kvinnor mellan 23-60 år vart tredje år till så kallad gynekologisk cellprovtagning.

GRAFIK: Så många tar vaccinet i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HPV-vaccinet

Mer i ämnet