Foto: Jurek Holzer/TT – Jonathan Hayward

Oväntad följd av fettdiet

Uppdaterad
Publicerad

Dietanhängare tvistar om fett eller socker är mest skadligt för oss. I en ny BBC-film görs ett dietexperiment med två enäggstvillingar.

De hetaste trenderna inom kosthållning just nu kan var GI och LCHF. Båda dieterna går ut på att skära ned antalet kolhydrater som vi stoppar i oss. Men hur fungerar det om vi gör tvärtom? Om vi skär ned på fett och kompenserar med kolhydrater istället.

I en BBC-producerad film som visas i SVT i kväll får två enäggstvillingar under en månad helt avhålla sig från antingen fett eller socker. Under tiden testas dels deras mentala förmåga och dels deras fysiska kapacitet.

Det finns både bra och dåliga fetter

– Jag tycker det är en välgjord film, dessutom landar den i som vi sällan kommer fram till – att det inte är bra att bara äta kolhydratrik mat eller bara äta fettrik mat, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet i Stockholm.

Mai-Lis Hellénius är dessutom överläkare Livsstilsmottagningen på hjärtkliniken på Karolinska Sjukhuset, hon säger att det hon saknar i filmen är att de borde nämnt att det inte var bara socker som den ena brodern åt. Det var schyssta kolhydrater också. Detsamma gällde brodern som åt fett, han åt både bra och dåliga fetter. Det är skillnad på fett och fett, och kolhydrater och kolhydrater.

– Man ska komma ihåg att människan är en allätare, det finns inga djur som behöver lika varierad kost som oss. Vi behöver både kolhydrater, fetter och proteiner, säger Mai-Lis Hellénius.

Båda gick ner i vikt

Efter experimentet mäts kroppsmassorna hos de två bröderna, både bröderna har gått ner i vikt. Mest har den broder som gick på en fettrik diets vikt minskat. Men mer än hälften av den vikt han tappade var muskelmassa, eftersom han gick miste om energi från kolhydrater var kroppen tvungen att gå en omväg för att ge honom energi. Dessutom hade han tagit ett steg närmare ett förstadium till diabetes. Den andre brodern gick ner i vikt även han, samma förhållande mellan kroppsfett och muskler men bara hälften så mycket.

Filmens slutsats är att den stora boven i vår kost idag är blandningen mellan socker och fett. En blandning som är vanlig i till exempel färdiglagad mat .

– Vi lagar inte så mycket mat längre så vi har inte lika bra koll på vad vi stoppar i oss. Det är lätt att skuldbelägga men vi jobbar mer nuförtiden och ofta finns inte tiden för att laga mat hemma. Jag skulle vilja se ett bättre samarbete med livsmedelsindustrin så att vi får bättre mat. Men tills dess får vi bli bättre på att läsa innehållsförteckningen, säger Mai-Lis Hellénius.

Filmen ”Fett eller socker” sänds i Vetenskapens Värld 20:00 på SVT2. Efter programmet kommer du att kunna chatta med bland annat Mai-Lis Hellénius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.