Foto: TT.

Planetens ”resurser” tar slut rekordtidigt – igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar jordens resurser slut och mänskligheten har redan konsumerat det som anses vara ekologiskt hållbart för hela 2016. Den så kallade Overshoot Day infaller tidigare och tidigare för varje år. – Det här är en påminnelse om att vi lever på lånade resurser, säger Carina Borgström-Hansson, Världsnaturfonden WWF:s expert på ekologiska fotavtryck.

De resterande knappa fem månaderna av 2016 lever vi på lånat naturkapital, enligt nätverket Global Footprint Netvork, som Världsnaturfonden samarbetar med. Vi har helt enkelt redan förbrukat de årsresurser som är ekologiskt hållbart ur ett längre perspektiv.

På grund av avskogning, vattenbrist, erosion, minskad ekologisk mångfald och ökad mängd koldioxid i atmosfären, har Overshoot Day flyttats från slutet av september till början augusti på femton år. Jämfört med ifjol inträffar Overshoot Day fem dagar tidigare i augusti.

Fyra B:n

– Vi måste påskynda omställningen för en hållbar ekonomi. Som vi lever nu använder vi våra resurser på ett ineffektivt sätt, säger Carina Borgström-Hansson till SVT Nyheter.

Den stora boven i dramat är koldioxidutsläppen som står för över hälften av det ekologiska fotavtrycket. Men det går att leva ett gott liv på ett hållbart sätt med minskad resursintensitet och minskade koldioxidutsläpp, enligt Carina Borgström-Hansson. Det handlar om framför allt fyra områden som påverkar koldioxidutsläppen: bilen, biffen, bostaden, och börsen.

Måsta satsa på bilpooler

– Vi måste satsa på elbilar, kollektivtrafik, cykling och bilpooler, minska vårt köttätande och slänga mindre mat, välja förnybar el till våra hus och placera våra sparpengar i verksamheter som sysslar med förny- och hållbar energi . Lösningarna finns, el från sol- och vindkraftverk är ekonomiskt konkurrenskraftigt.

Sverige har goda möjligheter för att genomföra en grön omställning enligt Carina Borgstöm-Hansson.

– Vi är ett land av ingenjörer och har gott om förnybar energi, vi kan bli en välfärdsstat utan att leva över planetens begränsade resurser.   

  • Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av historien har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens budget. I början av 1960-talet användes cirka tvåtredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 24 december och 2016 8 augusti.
  • Under en stor del av mänsklighetens historia har vår användning av naturens ekosystemtjänster för att producera mat och andra produkter och att utvinna energi, skett i en takt som planeten kunde matcha. Men på 70-talet nåddes en kritisk tröskel på global nivå. Konsumtionen av naturresurser översteg jordens förnyelsebara förmåga. Vi började bygga upp en ekologisk skuld. Ju längre tid vi överskrider jordens kapacitet – till exempel genom att fiska ur haven snabbare än bestånden växer och pumpa ut koldioxid i atmosfären snabbare än den absorberas – ju större är risken. Klimatförändringar och prischocker för råvaror och livsmedel är några av tecknen på att vi lever över våra tillgångar.

1987, 24 december

1990, 13 oktober

1995, 7 oktober

2000, 25 september

2005, 29 augusti

2007, 19 augusti

2008, 20 augusti

2009, 24 augusti

2010, 14 augusti

2011, 11 augusti

2012, 11 augusti

2013, 10 augusti

2014, 10 augusti

2015, 9 augusti

Källa: Världsnaturfonden

Så kan politiker, företag och privatpersoner göra skillnad för att vi inte ska tära på jordens resurser och ekosystem:

1. Prioritera cykeln framför bilen och tåget framför flyget.

2. Välj mer vegetarisk mat och låt inte mat- och matrester gå till spillo.

3. Välj miljömärkt el, gå med i vindkraftskooperativ eller installera egna solceller på taket.

4. Placera inte sparpengar i olje-, gas-, eller kolfonder och aktier.

Källa: Världsnaturfonden, WWF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.