Foto: AP/TT

I dag är det internationella asteroiddagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 30 juni, är det den internationella asteroiddagen. FN har instiftat dagen för att göra oss uppmärksamma på alla de rymdstenar som riskerar att kollidera med jorden. Både forskare och rymdentusiaster välkomnar initiativet.

I februari 2013 exploderade en meteorit ovanför den ryska staden Tjeljabinsk. Trots att rymdstenen sannolikt inte var större än 17 meter i diameter orsakade den stor förödelse.

För att göra allmänheten uppmärksam på alla de rymdstenar som kan trilla ner på jorden har FN nu utnämnt dagens datum, den 30 juni, till internationella asteroiddagen. Den 30 juni 1908 inträffade nämligen den största kända kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp, även den gången över Ryssland. Fast den var å andra sidan ingenting jämfört med de meteoritnedslag som drabbade jorden innan vi människor dök upp.

LÄS MER: NASA-sond lyfter för att besöka asteroid

75 procent dog ut

– Här är ett exempel på de varelser som utplånades vid ett stort meteroitnedslag för 65 miljoner år sedan, säger professorn i paleontologi, Vivi Vadja, när vi promenerar runt på Naturhistoriska riksmuseets dinosaurieutställning. Då dog 75 procent av alla växter och djur ut på jorden.

Amatörastronomen Nils-Erik Olsson har fascinerats av rymden i hela sitt liv. Han är ägare till flera teleskop men trivs bäst med att ligga på rygg hemma på gräsmattan med en vanlig kikare framför ögonen.

– Det här är det bästa teleskop som finns, säger han och håller upp sin kikare. Det som gör den internationella asteroiddagen så viktig är att nu får alla en chans att uppmärksamma universum.

– Vi på Naturhistoriska riksmuseet har uppmärksammat dagen med glass och jordgubbar, säger Viva Vadja. I kväll ska jag titta extra noga på himlen och se om jag upptäcker något stjärnfall.

LÄS MER: Asta får asteroid döpt efter sig

Minimal risk för kollision

Runt femtontusen kända rymdstenar finns enligt forskarna i närheten av jorden. Men enligt den amerikanska rymdstyrelsen NASA är risken mindre än 0.01 procent för att något av alla dessa objekt kommer att träffa jorden de kommande 100 åren.

– Jag känner mig inte orolig för att asteroider krockar med jorden, säger Viva Vadja. Jag är övertygad om att astronomerna har koll på de som kan vara farliga. Jag tror vi kommer på metoder för att styra bort dem från jorden.

– Jag tycker det är lite läskigt, säger Nils-Erik Olsson medan han skruvar på en av sina teleskop. Samtidigt är jag en sådan där stolle som tycker att naturens krafter går utanpå det mesta. Det är en både skrämmande och häftig känsla att stå inför någonting som vi inte kan göra någonting åt.

LÄS MER: Inget asteroidhot nu – men en krock är bara en tidsfråga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.