Foto: Scanpix

I dag jobbar vi hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Va, ska du gå hem redan? En inte helt obekant fråga för många svenskar. Mer än hälften av de svenska företagen har personal som jobbar hemifrån och just i dag är det jobba-hemifrån-dagen.

Hundratals arbetsplatser i Sverige uppmanar i dag sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet.

Enligt statistik från SCB har 51 procent (2014) av de svenska företagen anställda som jobbar hemifrån. Det kan jämföras med den amerikanska marknaden där bara omkring tio procent har anställda som arbetar från hemmet.

– Att arbeta hemifrån bygger ju på att man har tillit mellan parterna. Och att mer än hälften jobbar hemifrån är ett tecken på att företagen har stort förtroende för oss svenskar. Det kan vara en möjlig förklaring, säger Calle Rosengren som driver forskningsprojektet ”Ska du gå hem redan?” på Lunds universitet om arbetsmiljö och psykosociala arbetsvillkor.

Produktiviteten ökar

Enligt en studie från universitetet i Illinois från i höstas ökar medarbetarens produktivitet och positiva inställning vid hemarbete. Ett skäl till att produktiviteten ökar är att den som jobbar hemma anstränger sig mer för att rättfärdiga beslutet att jobba hemifrån, enligt forskarna.

– I vår studie framgår det att distansarbetare presterar något bättre än de som sitter på kontoret och därmed går det i alla fall att säga att arbete på distans inte innebär någon skada för arbetsgivaren, sa professor Ravi Gajendran i en kommentar till forskningsrapporten.

Som med det mesta finns både för- och nackdelar och forskningen om hemarbete går isär. Att jobba hemma kan skilja sig markant i upplevelse beroende på arbetsgivarens IT-lösning. I värsta fall kan upplevelsen bestå av krångel, ineffektivitet och stress eller präglas av effektivitet, lugn och fokus.

Risk att man jobbar mera

Riskerna med att arbeta hemma är också flera. Det visar ny svensk forskning.

– Det blir ofta merarbete, för risken är att man tar på sig fler arbetsuppgifter, säger Calle Rosengren.

Enligt hans forskning, där närmare 1.500 personer har fått svara på en webbenkät om deras arbetsmiljö i förhållande till digitaliseringen, svarar var tredje person att de ”kollar ofta sin jobbmail efter ordinarie arbetstid”.

23 procent svarar att de ”förväntas vara tillgängliga och svara på mobil och mejl utanför arbetstid”.

– Det är ett sätt att visa att man är duktig, särskilt i ett sammanhang där själva arbetsinsatsen inte alltid har ett tydligt resultat eller man har något att visa upp i slutet på dagen som till exempel en nyslagen åker eller antal färdigblåsta glas, säger Rosengren.

Viktigt vara överens

Det viktigaste med att jobba hemifrån är att man har en överenskommelse med sin arbetsgivare om utformningen av hemarbetet och kring hur tillgänglig man förväntas vara, menar Rosengren.

– Att man har diskuterat igenom det i alla fall så att båda parter vet vad som gäller, säger Calle Rosengren som själv jobbar hemifrån i dag.

Den första jobba hemma-dagen hölls 2012, med ett 50-tal medverkande arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.