Foto: TT

EU-kommitté: Inga hälsorisker från elektromagnetiska fält

Uppdaterad
Publicerad

I många år har människor klagat över hälsoproblem som de anser hänger samman med att det är elektromagnetiska fält från till exempel mobiltelefoner eller kraftledningar i deras närhet.

Nu har EU:s tunga vetenskapskommitté gått igenom forskningen på området igen, och konstaterar: det finns inte bevisade samband mellan elektromagnetiska fält och till exempel cancer. Utom på en punkt: ökad risk för barnleukemi från extremt lågfrekventa fält vid t ex kraftledningar.

I många år har människor klagat över hälsoproblem som de anser hänger samman med att det är elektromagnetiska fält från t ex mobiltelefoner eller kraftledningar i deras närhet.

Nu har EU:s tunga vetenskapskommitté gått igenom forskningen på området igen, och konstaterar: det finns inte bevisade samband mellan elektromagnetiska fält och t ex cancer.

Elöverkänslighet

EU-kommittén SCENIHR (Vetenskaplig kommitté om framväxande och nyligen identifierade hälsorisker) har inte själv bedrivit forskningen, utan gått igenom de forskningsrapporter som publicerats av andra institut eller organisationer.

Inte belägg för koppling

Fokus har legat på de elektromagnetiska frekvenser som är lägre än för synligt ljus. Ett elektromagnetiskt fält åstadkoms av elektriskt laddade partiklar, antingen sådana som är någorlunda stillastående eller som snurrar eller rör sig. Sådana fält finns även i naturen och märks i blixtar eller i kompassnålens snurrande t ex. Men eftersom de människotillverkade elektromagnetiska fälten nu finns mest överallt i utvecklade länder har oron över hälsorisker väckts.

Men SCENIHR konstaterar att alla dessa studier – inklusive de över 700 nya som tillkommit efter 2008 – inte ger något belägg för en koppling mellan elektromagnetiska fält och hälsoproblem. Epidemiologiska studier om mobiltelefon-frekvenser visar inte ökad risk för hjärntumörer eller cancer i nacken eller huvudet, skriver kommittén, men påpekar att frågan om en möjlig koppling med s k akustik-neurinom fortfarande ”är öppen”.

Akustik-neurinom är en godartad tumör som kan ge hörselnedsättning och yrsel.

EU-kommissionen säger allmänt att det inte finns någon mätbar ökning av tumörfallen sedan mobiltelefonerna introducerades.

Ett samband bekräftat men oförklarat

På en punkt finner ändå EU-kommittén ett samband, mellan extremt lågfrekventa fält, som t ex om man bor nära kraftledningar, och högre risk för blodcancer, leukemi, hos barn.

Kommittén säger att de nya studierna stämmer med de äldre: det finns en viss ökad risk. Men samtidigt har sambandet inte kunnat förklaras med hjälp av forskning på celler eller vid djurförsök.

”Inga mekanismer har identifierats och inget stöd ges vid experiment-studier som skulle kunna förklara fynden, vilket, tillsammans med brister i de epidemiologiska studierna, förhindrar en tolkning av orsakssambanden”, skriver kommittén.

Många hushåll i rikare länder har nu allt fler prylar uppkopplade, och därmed finns också fler källor till strålning i hemmet. Kan det betyda något för hälsan?

Nej, säger EU:s vetenskapliga kommitté: nya saker avger ofta mycket mindre strålning än gamla, och därför kan det istället faktiskt vara så att vi efterhand blir allt mindre utsatta för strålning i hemmet.

Många upplever sig drabbade

Det finns grupper och organisationer som engagerar sig för människor som beskrivs som ”elektromagnetiskt överkänsliga”. Enligt organisationen Powerwatch lider ungefär 13 miljoner européer av syndromet och deras hälsoproblem brukar förklaras med att de exponerats för elektromagnetiska fält. Det kan handla om huvudvärk, trötthet, sömnproblem, stickande eller brännande känsla i huden eller utslag t ex.

EU-kommittén konstaterar att dessa besvär må vara äkta, men det går inte att hävda en koppling till elektromagnetiska fält. ”De genomgående resultaten från experimenten ger en stark allmän bevistyngd för att sådana effekter (dvs s k elallergi) inte orsakats av exponering för RF-fält”, heter det.

Länk till EU-kommissionens rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet