Ingen klimatfördel att köpa närodlat

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som köper närproducerad mat gör det i tron att det är bättre för klimatet. Men det är en myt, menar forskare på Lantbruksuniversitetet.

Närproducerat är ett så luddigt begrepp att det i värsta fall kan vara sämre ur miljösynpunkt.

Närproducerade tomater, gurkor och jordgubbar måste väl vara miljövänligast? Så tänker nog många när de botaniserar bland hyllorna i mataffären. När Coop för ett par år sedan frågade sina medlemmar varför de väljer närproducerat svarade i alla fall 85 procent att det var av klimathänsyn.

Problemet är bara att det inte automatiskt är så.

– Ur klimatsynpunkt kan man inte hävda att närproducerat är bättre, säger Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Olika transporter

Tanken i Coops undersökning var annars att om man slipper de långa transporterna så blir miljöpåverkan mindre. Men sanningen är att transporter bara utgör en pytteliten del av de totala utsläppen.

– Närproducerat sätter fokus på transportsträckan, men när det gäller total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt långt bortifrån än att köpa något som är konventionellt odlat i Sverige, säger Emelie Hansson, agronom och jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Forskare vid KTH räknade för några år sedan dessutom ut att leveranserna av närproducerat till den lokala ”bondens marknad” utförs med små, ineffektiva fordon vars utsläpp ibland motsvarar de från de långväga transporterna. Enligt Naturskyddsföreningen är det också större utsläpp från kundernas egna transporter till och från affären än från själva leveransen.

Ingen definition

En annan lurighet med uttrycket ”närproducerat” är att det inte är definierat. Därmed finns det inget som hindrar producenter och handlare från att kalla sina produkter närproducerade, oavsett om de är tillverkade runt knuten, 100 mil bort eller någonstans i Europa.

– Det är ett väldigt svävande begrepp, konstaterar Lars Nellmer, vd för Krav.

Han säger att det ur miljöhänsyn är betydligt viktigare hur en vara är producerad än var.

– Det är en av anledningarna till att Krav har ett globalt perspektiv. Hälften av våra varor är importerade, säger Nellmer.

Andra argument

Den som vill minska sin klimatpåverkan genom maten gör i stället förmodligen störst insats genom att äta mindre kött.

– Grönsaker och frukt har mindre än hälften så stor klimatpåverkan som kött, säger Emelie Hansson.

Däremot kan det finnas andra skäl att köpa närproducerat, till exempel för att stödja det lokala näringslivet.

– När man frågar folk har de ofta en känsla att det är bra med närproducerat. De vill veta varifrån sakerna kommer. Det finns också andra argument, som att man kan få produkterna när de är som bäst, eftersom de kan mogna lite längre om de inte ska transporteras långt, säger Lena Ekelund Axelson.

Det finns också små, ekologiska gårdar som säljer sina produkter lokalt. De har ofta bredare produktion vilket leder till större biologisk mångfald.

William Svärd / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.