Fiskar testas efter spår av läkemedel. Foto: SVT

Inget tvång att rena läkemedelsrester

Uppdaterad
Publicerad

EU nobbar krav som skulle leda till bättre reningsverk som tar bort skadliga läkemedelsrester. Det blir för dyrt.

Det blir för dyrt att rena bort läkemedelsrester ur avloppsvatten. Därför sa EU-länderna nej till nya gränsvärden härom dagen, trots att det kommit alltfler rapporter om att läkemedel påverkar fisk och andra djur i vattnet.

I en överenkommelse mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-ländernas miljöministrar valde man att inte ta upp tre substanser på en prio-lista. Dessa ämnen skulle då fått gränsvärden i miljön vilket sannolikt skulle ha lett till att reningsverken skulle ha fått byggas om. Nu ska ämnena (det antiinflammatoriska diklofenak, och hormonerna östradiol, som finnsn naturligt i kvinnors urin, och etinylöstradiol, som finns naturligt i p-piller) istället bara mätas. En ny värdering gör sedan om två år.

– Det kom överraskande för oss, Vi hade nog väntat oss att det skulle komma krav på läkemedelsrening, säger Per Manhem, vd på Käppalaverket, Stockholms största reningsverk.

Miljöministern: Inte alls bra

Sverige stödde EU-kommissionens förslag att sätta gränsvärden för de tre substanserna. Miljöminister Lena EK är besviken på att EU inte skärper kraven, utan bara sätter substanserna under koll.

– Det var synd och inte alls bra, säger Lena Ek (C).

Sverige kan ju införa egna krav på reningsverken, vill regeringen göra det?

– Jag tycker att det är en fråga vi ska diskutera, och jag tror att vi till och med behöva göra det.

Ingen teknik finns färdig

Men några skarpa förslag som tvingar de svenska reningsverken att rena bort läkemedelsrester är inte på gång från miljödepartementet. Istället tittar man på teknikutveckling och andra regleringar som kan eventuellt minska problemet.

Fortfarande finns ingen färdig teknik för att ta bort läkemedelsrester, men försök som pågår på Käppalaverket visar att 95 procent av läkemedlen skulle kunna tas bort ur utgående avloppsvatten med hjälp av kolfilter och ozon. Men att införa ett fjärde reningssteg kan ske först om 5-10 år och kommer att kosta flera miljarder för de svenska reningsverken. Men utan krav från myndigheterna kommer det inte att ske.

– Vi ser det inte som en akut åtgärd, säger Berndt Björlenius, projektledare från KTH. Men däremot i framtiden kan det bli aktuellt. Vi ser att läkemedelsanvändnignen ökar med tre procent om året.

– Frågan är för tidigt ställd, det är fortfarande mycket att utröna kring läkemedel och hur man på bästa sätt ska ta bort detta. Det är en balansgång mellan naturvärden och ekonomi, säger Per Manhem på Käppalaverket.

Vetenskapens värld ikväll 29 april klockan 20 i SVT2 berättar mer om läkemedelsrester i havet – och om sjön som dödades av p-piller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.