Surfande på nätet kan både ha positiv och negativ inverkan på ungdomar som mår psykiskt dåligt. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Internet: fara eller stöd för unga som mår dåligt?

Uppdaterad
Publicerad

I den största studiesammanfattning hittills om ungas internetvanor, har forskare kommit fram till att surfande på nätet både kan ha positiv och negativ inverkan på ungdomar som mår psykiskt dåligt.

Många är oroliga för att ungdomar med självmordstankar påverkas negativt av att surfa på det relativt oreglerade nätet.

Därför har brittiska forskare nu gått igenom den forskning som gjorts på området de senaste 20 åren. De fjorton separata undersökningarna som valts ut från olika länder visar att det finns fog för oron. Framförallt eftersom okontrollerade hemsidor och chattar kan normalisera skade- och självmordstankar och på så vis inspirera ungdomar till att skada sig själva.

Men forskningen pekar också på att socialt isolerade ungdomar som mår dåligt kan få stöd och hjälp av surfandet på nätet.

Positiv påverkan

Lite mer än hälften av de utvalda studierna pekar på att olika former av hemsidor med medlemskap och social interaktion, som exempelvis ämnesutformade chattar, har en positiv inverkan på ungdomar som mår psykiskt dåligt och söker hjälp. Där kan ungdomarna möta andra personer med liknande problem och få tips om hur man mår bättre, och uppmuntran om man har gjort bra saker.

Ungdomarna som intervjuats i studierna tyckte generellt sett att de forum där man kunde vara anonym var att föredra. De flesta tyckte att olika sociala forum var till mer hjälp en särskilt utformade informationssajter på nätet.

Men trots den stödjande inverkan som dessa sociala nätverk på nätet gav, finns inga bevis för att

Negativ påverkan

De studier som pekade på internets negativa effekt på ungdomarna var färre, men var enligt forskarna bakom sammanfattningen, av bättre kvalité än de som pekade på positiv påverkan.

I dessa undersökningar visade det sig att ungdomar med självmordstankar sökte upp hemsidor där det fanns bilder och tips på olika sätt att skada sig eller ta sitt liv, och senare utförde det de sett på sig själva. Studierna pekade också på att ökad internetanvändning hängde ihop med mer våldsamt självskadebeteende.

Ett annat problem som också dök upp i flera studier var nätmobbning. För precis som att socialt utsatta ungdomar kan få stöd kan de också utsättas för anonym och okontrollerad mobbing på nätet. Ökad mobbing på nätet var kopplat till ett ökat antal självmordsförsök, framförallt hos de som blivit mobbade, men också bland de som utförde nätmobbingen.

Viktigt med mer forskning

Internet blir allt mer tillgängligt för barn och ungdomar över hela världen.

Från december år 2000 till Juni 2012 ökade den globala användningen av Internet explosionsartat med 570 procent.

Forskarna uppmanar till mer forskning för att undersöka den skadliga effekt det okontrollerade internet kan ha på utsatta barn och ungdomar. Till exempel bör internetvanor kontinuerligt antecknas vid psykolog och läkarbesök tycker forskarna.

Forskarna skriver att blockering och censur av hemsidor inte är lösningen, utan snarare att försöka nå ut till ungdomarna på de forum och sociala mediesajter där de håller till, för att på så vis komma med stöd och hjälp.

Den sammanfattande studien publiceras i tidskriften Plos one.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.