Foto: TT

Isarna på Arktis krymper – Antarktis isar slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Havsisen i Arktis fortsätter att ligga på en låg nivå. Nu i juli krympte isen till 8,25 miljoner kvadratkilometer – nästan 20 procent under den normala nivån. Samtidigt slår havsisen i Antarktis nya rekord.

Uppgifterna kommer från det amerikanska forskningscentret NSIDC, National Snow and Ice Data Center, som bygger sina analyser på bilder från satelliter.

Läget i Arktis är det förväntade. De senaste åren har isen konstant legat en bra bit under genomsnittet mellan 1981 och 2010 – vilket gäller som referens och normalvärde vid alla jämförelser.

Isrekord i Antarktis

På så vis skiljer sig inte den här sommaren från föregående års. Isens utbredning befinner sig på ungefär samma nivå som 2010, 2011 och 2013, men en bra bit över 2012 års nivå då isen krympte till den lägsta sedan mätningarna startade.

Mer förvånande är läget i Antarktis. Den antarktiska havsisen sträckte sig över ett område på 17,4 miljoner kvadratkilometer i juli, vilket är den högsta siffra som uppmätts vid den här tidpunkten på året.

Allt talar nu för att det blir ett nytt absolut rekord i slutet av september när den antarktiska vintern når sin kulmen och havsisen runt kontinenten når sitt årliga maximum.

Havsis förbryllar forskare

Det rådande rekordet sattes i september i fjol då isen nådde en utsträckning på 19,51 miljoner kvadratkilometer. Detta var i sin tur en ökning av utbredningen 2012 då isen täckte 19,48 miljoner kvadratkilometer.

Som framgår av ovanstående har isen utanför Antarktis växt dramatiskt de senaste vintrarna – vilket förbryllat forskarna med tanke på klimatuppvärmningen.

Vindar kan vara orsak

Orsaken är oklar men tros delvis hänga samman med kraftigare västliga vindar vilket förändrat isens rörelser och dessutom lett till kallare havsvatten runt kontinenten.

  •  Utbredningen av havsisen i Arktis har varierat kraftigt under årtusendenas lopp. Under den varma perioden för 8 500 till 6 000 år sedan var isen mycket mindre än i dag. För 5 500 år sedan började den åter växa och nådde så småningom den utbredning den haft i modern tid.
  •  De senaste åren har isen åter börjat krympa, sannolikt som en följd av den pågående klimatuppvärmningen. En absolut bottennivå sedan mätningarna startade noterades i september 2012 då isen bara täckte 3,41 miljoner kvadratkilometer, en halvering jämfört med genomsnittet för perioden 1979-2000.
  •  Någon motsvarande minskning har inte noterats i Antarktis. Där har tvärtom havsisen växt de senaste åren.

Källa: NSIDC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer