Resultaten är entydiga: Både Grönland och Antarktis krymper. Foto: TT

Antarktis havsis kartlagd underifrån

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har för första gången kartlagt delar av Antarktis havsistäcke i 3D genom att använda en självgående ubåt som åker runt under isen och scannar av undersidan med hjälp av sonar.

Forskarna som deltagit i projektet berättar nu att deras kartläggning visar att havsisen är tjockare än vad som tidigare varit känt. Men forskarna varnar samtidigt för att dra för långtgående slutsatser eftersom man endast kartlagt ett litet område, skriver BBC.

Förhoppningen är att den nya metoden ska kunna användas för att kartlägga resten av den antarktiska isen som på senare år varit något av ett frågetecken. Havsistäcket i Antarktis är nu det största som uppmätts med modern satellitteknik, och forskarna har fortfarande inte kunnat reda ut varför Antarktis inte följer samma trend som sin nordliga kusin Arktis- där havsisen fortsätter att minska. Is-mysteriet har blivit allt viktigare i klimatdebatten då isen växt trots att planeten blir varmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer