Den här krabban gillar mat som lyser i mörkret. Men den vet också vilka självlysande saker som är giftiga. Foto: T. Frank/NSU

Jagar självlysande mat

Uppdaterad
Publicerad

Krabbor på havets botten kan se vilka självlysande krabater som är mat och vilka som är giftiga.

Utanför Bahamas lever krabbor på havsbotten enkilometer under ytan som kan skilja på grönt och blått ljus.

Många plankton och koraller på botten ärsjälvlysande och det utnyttjar krabborna för att välja rätt mat troramerikanska forskare, som har gjort en studie på självlysande liv på havsbotten.De plankton som krabborna vill äta lyser grönt, medan de giftiga korallernalyser mer blågrönt.

Enfemtedel är självlysande

Att det finns många självlysande djur ochfiskar i de djupa vattnen har man sett tidigare. Faktum är att en femtedel avalla djur och koraller kan lysa, och enligt forskarna händer det framför alltnär de håller på att krocka med varandra.

Menforskarna ville se om det också finns självlysande livsformer på botten.

Letadesjälvlysande bakterier

Främst letade man efter lysande bakteriemattor,men där gick forskarna tyvärr bet. Det betyder dock inte att de inte finnsmenar forskarna.

– Fenomenet existerar, det tror jag bestämt,men vi hittade inga självlysande bakterier just den här gången och på den härplatsen, säger Tamara Frank, en av forskarna bakom studien.

Men istället hittade man alltså en himla massaandra trevliga självlysande varelser, och rovdjur som jagar dem.

Studien publiceras nu i den vetenskapligatidskriften Journal of Experimental Biology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.