Nasa kan se våra juleljus, som till exempel Musse Pigg-tomtar, från rymden. Foto: TT

Juleljusen syns från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Adventsljusstakar, julstjärnor och ljusslingor gör att december skiner upp våra städer uppemot 50 procent. Det har Nasa upptäckt med hjälp av en avancerad satellit.

Rymdstyrelsens forskare har studerat hur städernas ljus förändras under jul- och nyårshelgen.

Men hjälp av satelliten Suomi NPP har forskarna kunnat se att amerikanska städer under nattetid lyser upp 20-50 procent mer än övriga året, uppger Nasa på sin webbplats.

Städerna börjar skina upp dagen efter thanksgiving-högtiden och ljuset håller i sig till efter nyår.

Bara snöfria områden

– Generellt så ser vi mindre ljusökningar i täta stadskärnor, jämfört med förorter och mindre städer där du har större trädgårdar och enfamiljsbostäder, säger Eleanor Stokes, en av forskarna, i en kommentar på Nasas webbsida.

Nasa har bara kunnat jämföra snöfria områden, eftersom snö reflekterar så pass mycket ljus. Men julen är inte den enda högtiden som påverkar ljusanvändandet.

Kairo lyser under fastemånaden

Under fastemånaden ramadan lyste städer som Kairo i Egypten och Riyad, Medina, Mecka och Jedda i Saudiarabien uppemot dubbelt så mycket som vanligt, enligt forskarna till följd av att man då skjuter måltider och social samvaro till efter solens nedgång i högre utsträckning.

Fakta: Övervakar klimatförändringar

* ”Suomi National Polar-orbiting Partnership”-satelliten är ett samarbete mellan Nasa, myndigheten NOAA (som övervakar haven och atmosfären) samt det amerikanska försvarsdepartementet.

* Satellitsystemet samlar in data om klimatförändringar men även väderförhållanden under kort tid.

* Satelliten sköts upp från delstaten Kalifornien 2011.

* Med hjälp av ett instrument kan den mörklagda sidan av jorden observeras, inklusive städernas ljus. Månljus, moln och luftpartiklar filtreras bort med hjälp av en algoritm.

Källa: Nasa (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.