Grön, röd eller brun kaffeböna? Den gröna är den nyttigaste. Foto: Scanpix

Kaffe kan förebygga diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Kaffe på maten i form av ett piller – snart kan kaffekonsumtion få en helt ny betydelse för personer med diabetes.

Ett enkelt och helt naturligt piller innehållande extrakt från gröna kaffebönor kan sänka blodsockernivån.  

– Det skulle innebära ett stort framsteg i behandling av typ 2-diabetes, säger Joe Vinson som forskat på den gröna bönans effekter. 

Välgörande syra i kaffet

Det är substansen klorogensyra i kaffebönorna som har en förmåga att kunna sänka höga blodsockernivåer och därmed förebygga typ 2-diabetes.

– Cirka 30 minuter efter intag av mat är glukosnivån i blodet som allra högst. Med en dos extrakt på 400 milligram kan nivån sänkas med 24 procent.

Klorogensyra finns inte bara i kaffebönor utan även i äpplen, körsbär, plommon och flera andra frukter och grönsaker. Men den gröna orostade kaffebönan har en extremt hög koncentration av klorogensyra och lämpar sig därför extra bra för framställning av extrakt.

Kaffekonsumera mera

På senare år har det forskats mycket kring kaffets hälsobringande effekter och Joe Vinson menar att det i dag finns flera tydliga bevis för att kaffekonsumtion minskar risken för utveckling av typ 2-diabetes. Bland annat visar en annan stor studie att personer som dricker 7 koppar kaffe om dagen minskar risken med hela 50 procent jämfört med personer som bara dricker 2 koppar om dagen.

Men en grön orostad böna är helt klart bättre än den rostade bruna. Rostningens höga temperaturer bryter nämligen ner mycket av klorogensyrorna. Därav fokus på framtagning av ett koncentrerat extrakt av den gröna bönan.

Fakta

Diabetes

Föratt kroppens celler ska kunna ta upp bränsle i form av socker från blodet,behövs hormonet insulin som bildas i bukspottskörteln. Personer med typ2-diabetes producerar dock för lite insulin för att cellerna ska kunna ta upptillräckligt med socker. Blodsockernivån blir då för hög, vilket ökar riskenför hjärtinfarkt, stroke och andra hälsoproblem.

Typ2-diabetes kännetecknas av insulinresistens vilket betyder att kroppens olikaceller reagerar allt sämre på insulin. Blodsockret tas då inte upp av kroppensceller, utan i stället ökar halten av socker i blodet och ute i alla kroppensvävnader. Tillskillnad från typ 1-diabetes utvecklas typ 2-diabetes under lång tid och harett förstadie som kallas nedsatt glukostolerans.

Vidtyp 1-diabetes beror sjukdomen i stället på att betacellerna i bukspottkörtelnhar angripits av kroppens eget immunförsvar och förstörts. Då kan kroppen intelängre tillverka sitt eget insulin. Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och gårinte att bota.

ISverige lider 350 000 – 400 000 personer av diabetes, varav nio avtio har utvecklad typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är den vanligaste formen avdiabetes som ökar globalt. Världshälsoorganisationen WHO räknar med enfördubbling av antalet fall från början av 2000-talet fram till år 2025.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.