Det är inte ovanligt att kvinnor sitter med varma koftor på jobbet – medan männen kan gå runt i kortärmat. Foto: Sepáram Damon Dastory/SVT

Därför fryser kvinnor mer än män på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsplatsers temperatur är mer anpassad för män än kvinnor. Därför fryser kvinnor oftare än män på jobbet. Det enligt en ny studie som publiceras i den amerikanska tidskriften Nature.

Merparten av alla kontor har en temperatur som passar män bättre än kvinnor. Det beror, enligt forskarna, på att temperaturen i kontorsbyggnader baseras på en gammal formel framtagen på 1960-talet och som utgår från en fyrtioårig man som väger sjuttio kilo.

Kvinnors kroppsvärme överskattad

I studien, som är gjord av holländska forskare vid universitetet i Maastricht, medverkade 16 kvinnor som arbetade på kontor. Temperatur, luftens hastighet, klädsel, kroppsvärme och ämnesomsättning analyserades.

Forskarna konstaterade att kvinnornas kroppstemperatur hade överskattats med 35 procent. Studien är relativt liten och därför behövs mer forskning för att bekräfta resultaten.

Internationell standard

De formler som används vid termisk komfort i Sverige följer oftast internationell standard enligt Ivo Martinac professor i installationsteknik på KTH i Stockholm.

– Mycket finns fortfarande att göra när det gäller termisk komfort. Framförallt att de moderniseras, säger Ivo Martinac.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.