Fler kallvintrar i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här, efter den långa och kalla vintern. Är kallvintrarna här för att stanna nu?

Det är vädret på Nordpolen, Arktis och Grönland, som påverkat vintrarna i Skandinavien att bli varmare. Det menar meteorologer, som hänvisar till flera nya meteorologiska forskningsstudier.

– Man har inte bara tittat på de senaste kalla vintrarna, de är alldeles för få för att man ska få ett vetenskapligt underlag. I stället har man låtit göra datorsimuleringar av hundratals vintrar, utifrån grundvärden som man matat in, och då kan man se hur det varmare Arktis påverkar luftströmmarna, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi på Stockholms universitet.

Globala klimatförändringar orsaken

Arktis, Nordpolen, blir allt varmare alltså. På grund av de globala klimatförändringarna, som alltså är själva boven i dramat. Men hur kommer det sig att det gör vintrarna kallare här i Sverige egentligen?

– De senaste 30 åren har det blivit väldigt mycket mindre is. Och det gör att solstrålningen absorberas på ett helt annat sätt. Och när det sker så förändras luftströmmarna genom att lufttrycken över Nordatlanten förändras, förklarar Michael Tjernström.

Meterologerna pratar nämligen om att luftströmmarna över Nordatlanten kan ta två olika vägar. Det kallas för Nordatlantiska Occilationen, och handlar om att man mäter lufttrycket mellan Island och ögruppen Azorerna.

– På grund av hur de här låg- och högtrycken ligger så kan luftströmmarna ta två olika vägar. I det ena läget går luften rakt över Atlanten, vilket ger oss mildare vintrar. I det andra läget så tar hetströmmarna vägen över Grönland och Arktis och kyls ner innan den kommer ner över norra Europa.

Sedan tar luftströmmarna vägen via södöstra Europas varma hörn, upp över Ryssland och sedan tillbaka till Skandinavien med ytterligare kall luft österifrån.

Kallpropparna här för att stanna

Och det är alltså det här som hände nu i vintras. Luftströmmarna till Skandinavien tog nu vägen över Arktis. Och kyldes då ner.

Så hur blir det då i framtiden, är kallvintrarna och kallvårarna här för att stanna? Ja, åtminstone blir det mer sannolikt att vintrarna blir såhär smällkalla, även om enstaka vintrar kommer vara milda även fortsättningsvis. Det förklarar Michael Tjernström.

– Vi är på väg mot ett isfritt Arktis på sommaren, det här är en tendens som accelererar. Och det finns inga lokala lösningar för det här, det enda som kan förändra utvecklingen är att hejda de globala klimatförändringarna, säger Michael Tjernström.

Men medan vi svenskar huttrar är det inte så att hela norra halvklotet fått nedfrysta vintrar. Andra delar av norra halvklotet har i stället fått en ovanligt varm vår, till exempel Japan där det pratas om en rekordtidig blomning för körsbärsträden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.